Elsa Laula 3. mars

Lørdag 3. mars kl. 14.00
Foredrag: Nettverksbyggeren Elsa Laula Renberg
 
Det aller første samiske landsmøtet fant sted i Trondheim fra 6. februar 1917. Den personen som fremfor noen har æren av at dette kom i stand, er sørsamekvinnen Elsa Laula Renberg (1877-1931). Hun var født i Susendalen med norsk far og svensk mor. Familien var reindriftssamer som stadig krysset landegrensene med sin reinflokk. Hun vokste opp i Sverige, men i sitt voksenliv bodde hun i Vefsn.

Elsa Laula var en nettverksbygger av de sjeldne. Hun forstod tidlig at hun måtte skaffe seg allierte, og at det å stifte foreninger er en av våre viktigste demokratiske rettigheter når vi skal kjempe for en sak. Kari Sommerseth Jacobsen er leder for Vefsn Museum, og var prosjektleder for utstillingen “Nettverksbyggerene Elsa Laula Renberg” som ble produsert i 2017. I sitt foredrag presenterer hun en viktig pionerkvinne som rager høyt i norsk historie, og gir publikum et innblikk i hvordan Elsa Laula viet livet til å kjempe for sitt folks rettigheter.

Inngang kr 100,-. Årskort- og kulturkortkunder kr 50,-.

BM vårdag 25. mars

Søndag 25. mars kl. 12.00-16.00
Barnas museum: Vårdag på tunet
 
Vi feirer at det er vår, snart påske og attpåtil vaffelens dag med med natursti, påskepyntlaging og selvfølgelig med vafler på menyen!
Kom når du vil, ingen deltakeravgift.

Skålvær 6. april

Fredag 6. april kl. 12.00
Kåserikafé: Skålvær – en tidsreise til 1890-årene

Skålvær – vest i Alstahaug kommune, har en lang historie som handelssted. Stedet er i dag fraflyttet, men store deler er nå et statlig sikret friluftsområde, og innbyr til utfart og rekreasjon. Til Skålvær kan man komme seg med rutebåt og privat båt. En kultur- og natursti, med infotavler, dekker det meste av øya. Gjennom et samarbeid mellom Skålvær velforening og Alstahaug kommune, og med støtte fra Nordland Fylkeskommune, er det produsert en digital modell og film som viser handelsstedet slik det så ut på 1890-tallet. Nils Falch fra Skålvær velforening forteller om sitt arbeid med bygging av modellen, og tar oss med til øyas storhetstid gjennom film og modell.
Gratis inngang

utstillingsåpning 1700-tall

Lørdag 7. april kl. 14.00
Utstillingsåpning: Det sanselige 1700-tallet
Åpning av temautstillingen ”Det sanselige 1700-tallet”.
 
Utstillingen gir publikum mulighet til å oppleve og reflektere over hvordan folk som levde gjennom 1700-tallet erfarte sine omgivelser – gjennom sansene: Hva de så rundt
seg, hørte av lyder, smakte, luktet og kjente. For å sette sanseopplevelsene i et større perspektiv er de satt i sammenheng med tidlig globalisering, sjøveis handel og de norske regionenes særtrekk.
Utstillingen er utviklet av prosjektgruppen Historisk infrastruktur ved Lokalhistorisk institutt, og tilpasset lokal visning av Helgeland Museum. Utstillingen vises på Alstahaug t.o.m. 3. juni.
Gratis inngang

Gjestebud

Lørdag 21. april kl. 19.00
Forestillingsmåltid: Abel Margrethes gjestebud

Sammen med matkunstner Åshild Kristine Bårdgård Blyseth og danser Sunniva Lorentzen Kildal inviterer vi til et forestillingsmåltid fra en annen tid, med smaker og historier fra 1700-tallet.

Abel Margrethe Sommer var Petter Dass’ barnebarn og som prestefrue var hun selv husfrue her på Alstahaug på midten av 1700-tallet. I dette gjestebudet får vi bli kjent med 1700-tallets mattradisjoner og gjennom smak og andre sanseopplevelser kan gjestene få et lite innblikk i hva et middagsselskap hos overklassen på Helgeland kan ha inneholdt på 1700-tallet.

Pris pr. person kr. 695,-. Begrenset antall plasser.
Bindende påmelding innen 6. april, til tlf. 75 11 01 50 eller e-post petter.dass@helgelandmuseum.no.

Barnas museum 22. april

Søndag 22. april kl. 12.00-16.00
Barnas museum: Tilbake til 1700-tallet
Barna kan lese og lære om ”Det sanselige 1700-tallet” i utstillingen og lage 1700-tallskledde papirdukker, prøve fjærpenner og skrive gammeldagse bokstaver i verkstedet.
Kom når du vil, ingen deltakeravgift.

Foredrag: Det sanselige 1700-tallet

Torsdag 26. april kl. 19.00
Foredrag: Det sanselige 1700-tallet
Historiker Ragnhild Hutchison var leder for prosjektet ”Historisk infrastruktur” og står bak utstillingen ”Det sanselige 1700-tallet”. Hutchison kommer til Alstahaug
for å fortelle om hvordan tollistene og andre kilder kan gi oss informasjon om hva folk på 1700-tallet så rundt seg, hørte av lyder, smakte, luktet og kjente.
Inngang kr 100,-. Årskort- og kulturkortkunder kr 50,-

konsert 13. mai

Søndag 13. mai kl. 18.00
Konsert i Alstahaug kirke: 
Den færøyske duoen Niels Midjord og Eilin Hansen framfører Petter Dass-sanger fra færøysk tradisjon.
På repertoaret står blant annet utdrag fra Bibelsk Visebok og Katekismesangene.
Inngang kr 200,-. Årskort- og kulturkortkunder kr 100,-.

Kåserikafé Einar Bondevik

Fredag 17. februar kl. 12:00
KÅSERIKAFÉ: «Vi er et folk på vandring»
Einar Bondevik er prest i sørsamisk område, og bosatt på Helgeland. I anledning årets samiske 100års-jubileum kåserer han om samisk og kirkelig endring og utvikling på Helgeland, fra tidlig kristendom i området, via Thomas von Westen og til dagens menighetsarbeid i det sørsamiske området.
Gratis inngang.

Kvinner i poesien 10 november

Fredag 10. november kl. 12.00
Kåserikafé: ”Kvinner i poesien”
Hver dag i ett år publiserer Guro Bræck et dikt på sin egen Facebook-konto. Felles for diktene er at alle poetene er kvinner. Guro Bræck forteller om prosjektet, og gir publikum smakebiter fra de utvalgte diktene, i toner og ord.
Gratis inngang.

Save

Save

Adventshelg og julemarked 2.-4. desember 2016

Baking eldhus advent

Adventshelg og julemarked 2.-4. desember 2016

Fredag 2.- søndag 4. desember inviterer vi til tredagers førjulshygge med konsert, mat og julemarked på Alstahaug.

Til det planlagte julemarkedet inviterer Petter Dass-museet med dette lag, foreninger og enkeltpersoner til å selge sine varer og håndverksprodukter i Stabburet og Eldhuset på Alstahaug. Med salg av julebakst, strikket tøy, julepynt og andre jule- og håndverksvarer håper vi på liv og røre på Alstahaugtunet. Hver deltaker får kostnadsfritt disponere ett salgsbord. Deltakerne er selv ansvarlig for eget salg.

Åpningstider for markedet: fredag 14.00-18.30, lørdag: 12.00-17.00 og søndag 12.00-16.00. Detaljert program for dagene kommer, men vi kan nevne konsert i Alstahaug kirke, fredag, med vokalensembelet Pianissimo (konserten starter kl. 19.00, slik at alle deltakere på markedet kan rekke konserten hvis ønskelig), julebuffet i Margrethes kafé, Barnas museum på søndag, og forhåpentligvis ferske bakervarer fra eldhuset.

For å delta:
Ring oss på telefon 75 11 01 50 eller send en e-post til Grethe, grpl@helgelandmuseum.no, innen 6. november. Opplys om navn på selger og oppgi hva slags type salgsvarer du/dere tilbyr.
Ved stor pågang vil deltakere med en tydelig håndverks- og småskalaprofil prioriteres.
Adventshelga i fjor var preget av mørkt og ruskete vær. I år krysser vi fingre for et nydelig vintervær og vi vil fokusere på god og stemningsfull belysning og tydelig merking av salgsområdene på tunet.

Med forbehold om mindre endringer i tidspunkt.

Votteuke

 VotteukeAktiviteter i uke 41

Primstaven skal snus til vintersiden og dette markerer vi denne uka. Torsdag 13. oktober kl. 19.00 kan du delta på hyggelig votteaften i Margrethes kafé. Fredag formiddag blir det kåserikafé med Åshild Bårdgård Blyseth der hun forteller om primstaven og merkedager på Helgeland. Søndag 16. oktober er det Barnas museum med kreative aktiviteter for barn i alle aldre. Søndagsbuffet i Margrethes kafé fra kl. 13.00-16.30. Flere varme og kalde retter og desserter. Velkommen!

Nordlandsseminaret 2016

Jekter ved Rødøy, foto: NordlandsmuseetNordlandsseminaret 2016: ”Farleia”

20.- 21. oktober, Petter Dass-museet

Petter Dass-museet er arena når Helgeland Museum i samarbeid med Nordlandsmuseet, Museum Nord og Nord Universitet invitererer til Nordlandsseminaret 2016, 20.-21. oktober.
Tema for årets seminar er «Farleia», og seminardagene vil gi oss både relevante foredrag og informasjon om pågående prosjekter «langs leia».
Seminaret vil være aktuelt for ansatte i museum og arkiv, historielag, kystlag og andre organisasjoner innen kulturminnevernet, og andre som har interesse for årets tema.

Se Helgeland Museums nettsider for fullstendig program og påmeldingsinformasjon.

Kveldsarrangement: votteaften

Fra utstilling PD-museetKveldsarrangement: Votteaften

Torsdag 13. oktober kl. 19.00

Marit Langeland demonstrerer karding og spinning og viser oss ulike garnkvaliteter.
Museets formidler gir omvisning i utstillingen “Varme hender”.
I kaféen er det mulig å kjøpe kveldsmat, kaker og kalde og varme drikker.
Alle håndverksinteresserte ønskes velkommen til det vi håper blir en hyggelig votteaften på Alstahaug.
Last ned en pdf med utfyllende informasjon her. 

Gratis inngang.