Elsa Laula 3. mars

Lørdag 3. mars kl. 14.00
Foredrag: Nettverksbyggeren Elsa Laula Renberg
 
Det aller første samiske landsmøtet fant sted i Trondheim fra 6. februar 1917. Den personen som fremfor noen har æren av at dette kom i stand, er sørsamekvinnen Elsa Laula Renberg (1877-1931). Hun var født i Susendalen med norsk far og svensk mor. Familien var reindriftssamer som stadig krysset landegrensene med sin reinflokk. Hun vokste opp i Sverige, men i sitt voksenliv bodde hun i Vefsn.

Elsa Laula var en nettverksbygger av de sjeldne. Hun forstod tidlig at hun måtte skaffe seg allierte, og at det å stifte foreninger er en av våre viktigste demokratiske rettigheter når vi skal kjempe for en sak. Kari Sommerseth Jacobsen er leder for Vefsn Museum, og var prosjektleder for utstillingen “Nettverksbyggerene Elsa Laula Renberg” som ble produsert i 2017. I sitt foredrag presenterer hun en viktig pionerkvinne som rager høyt i norsk historie, og gir publikum et innblikk i hvordan Elsa Laula viet livet til å kjempe for sitt folks rettigheter.

Inngang kr 100,-. Årskort- og kulturkortkunder kr 50,-.

Petter Dass – et nordnorsk ikon 8. mars

Torsdag 8. mars kl. 19.00
Foredrag: Petter Dass – et nordnorsk ikon
 
Historieprofessor Steinar Aas har skrevet historien til Nordlændingenes Forening i Oslo. Han foredrar om bruken av Petter Dass i den nordnorske identitetsskapingen fra slutten av 1800-tallet.
 
Inngang kr 100,-. Årskort- og kulturkortkunder kr 50,-.

Konsert med Dolstad Kammerkor

Lørdag 17. mars kl. 14:00
KONSERT: Dolstad Kammerkor, Membra Jesu Nostri, Alstahaug kirke

Dietrich Buxtehude(1637-1707) sitt oratorium Membra Jesu Nostri er omtalt som det første lutherske oratorium. Buxtehudes timelange syklus av syv kantater er en tonesetting av middelalderdiktet Salve Mundi Salutare, som fremstiller Jesu Kristi pasjon på korset med hans legeme som ledetråder. Verkets vakre, men direkte og dansante tonespråk gir et godt bilde av den vitale og retoriske kirkemusikken som ble skrevet i datidens Tyskland. Dolstad Kammerkor samarbeider med VocalArt, som er et nordnorsk vokalensemble med profesjonelt klassisk utdannede sangere med spesialkompetanse på tidligmusikk, og orkesteret Capella Petri med sin autentiske fremførelse på barokkinstrumenter. Inngang kr. 200,- . Års- og kulturkortkunder kr. 100,-

BM vårdag 25. mars

Søndag 25. mars kl. 12.00-16.00
Barnas museum: Vårdag på tunet
 
Vi feirer at det er vår, snart påske og attpåtil vaffelens dag med med natursti, påskepyntlaging og selvfølgelig med vafler på menyen!
Kom når du vil, ingen deltakeravgift.

Karl Erik Harr- Jeg vet en vind

Lørdag 9.juni kl. 14.00
UTSTILLINGSÅPNING: Karl Erik Harr, Jeg vet en vind – illustrasjoner til Erik Bye og Petter Dass
(Utstillingen vises i perioden 9.juni-31.august)

Sommeren 1972 fikk Karl Erik Harr oppdraget med å illustere Erik Byes bok Jeg vet en vind. Boken, som er en samling viser, skulle ut på Cappelens forlag samme høst. I Asker Kunstforenings utstillingskatalog, som omtaler utstillingen Jeg vet en vind-illustrasjoner til Erik Bye og Petter Dass, skriver Erik Bye følgende: “I Alstahaug kirke fikk jeg en gang synge “Gammel-prestens” sanger og salmer, sammen med det lokale mannskor! Selvskryt? Selvfølgelig – og bare litt av det jeg egentlig kunne slå i bordet. Hvorfor og hvorledes har så Karl Erik Harr kunnet “hjelpe” meg med en vise? Enkelt nok. Karl Erik er nord-norsk, det sitter i sjelen på ham. Jeg har nok alltid, uansett rein, vidde, sjø, fesk og fjell vært GJEST, en besøkende. Derfor har jeg trengt impulser fra kunstnere som Karl Erik Harr for å få meg til å forså, litt dypere, hva jeg en gang fikk være med på “langt nord i livet”. Det er slik man trenger kunstnere til.”

Erik Bye var med da En dobbelt deylighed ble innspilt i 1978 – sammen med Birgitte Grimstad. Hans malmfulle røst personifiserte Hr. Petters tekster. Erik Bye opptrådte også som Petter Dass ved flere anledninger.
Gratis inngang åpningsdagen.