Kåserikafé: ”Om og menn”

Fredag 13. oktober kl. 12.00
Kåserikafé: ”Om og menn”
Fredag 13. oktober inviterer vi til kåserikafé med forfatter Tor Martin Leines Nordaas fra Mosjøen. Han gir i høst ut sin femte bok, novellesamlinga «Om og menn», historier om mannfolk og vennskap. Leserne og lytterne blir blant annet tatt med på elgjakt, reiser med heimlengsel, tjuvlytting på kaféprat, og vi får smakebiter fra en adventskalender som en pappa skriver til guttungen i mammas mage.
      ‒ Det sies at menn ikke snakker mye om følelser. Jeg er ikke sikker på om det er sant. Vi gjør det på vår måte, sier Tor Martin. Han lover ei stund med underfundige, sterke og morsomme historier. Etter høytlesninga blir det salg, signering og prat med publikum.
     ‒ Jeg gleder meg. Det er alltid stas å komme til Alstahaug, og fredag den trettende passer perfekt. Det er 13 noveller i boka, sier Tor Martin.
                                                                                     Gratis inngang.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Ivar Roger Hansen

Lørdag 21.oktober kl. 13:00
FOREDRAG: Ivar Roger Hansen, Fra idé til tusenårssted
Ivar Roger Hansen var prosjektleder for realiseringen av Petter Dass-museet på Alstahaug. I sitt foredrag forteller han om prosjektet, fra idéfase til ferdig bygg.

Det var på slutten av 1800-tallet at de første ideene om å gjøre Alstahaug med prestegården og tunet omkring til et minnested for Petter Dass ble lansert. Første milepel ble avdukingen av August Nielsens og Georg Heggelunds dominerende bauta i 1908.

Med etableringen av Foreningen for Petter Dass-museet på Alstahaug i 1966 ble en ny epoke i  museumsarbeidet på Alstahaug innledet, og etter hvert kom arbeidet med planer for etablering av et nytt Petter Dass-museum i gang.

Arbeidet skjøt for alvor fart i 1999 da Petter Dass-museet ble valgt til Nordland fylkes tusenårssted.

Prosessen fra 1999 fram til åpningen i 2007 har inneholdt mange faser, et sammensatt prosjekt som har omfattet arkitektonisk utforming, finansiering, diskusjoner om innholdsmessig profil, formidling og driftsmodell.  Fra 2005 er Petter Dass-museet en avdeling av Helgeland Museum.

Helt siden  åpningen har museet vært et viktig reiselivsmål og har framstått som et av de mest profilerte museene i Nordland.

Inngang kr. 100,-. Års- og kulturkortkunder kr. 50,-.

Birgitta Berglund

Lørdag 21.oktober kl. 14:30
FOREDRAG: Birgitta Berglund, NTNU Vitenskapsmuseet

ALSTAHAUG FØR PETTER DASS SIN TID
Petter Dass sin tid på Alstahaug prestegård har fått mye oppmerksomhet. Men hvordan var det på Alstahaug før den tid? Det bodde vel folk her da også? Den eldste delen av Alstahaug kirke ble bygget i middelalderen og viser dermed tydelig til tidlig virksomhet. Her gjør vi bokstavelig talt et dykk ned i kulturlag på Alstahaugtunet for å finne ut noe om tiden på Alstahaug før Petter Dass. Vi undersøker også hva som er kjent av kulturminner i nærområdene til tunet som kan belyse spørsmålet.

Inngang kr. 100,-. Års- og kulturkortkunder kr. 50,-.

Foredrag med Nils Magne Knutsen

Lørdag 21.oktober kl.16:00
FOREDRAG: Nils Magne Knutsen, Petter Dass  –  Norges første humorist
Petter Dass kan regnes som Norges første humorist, en generasjon eldre enn Ludvig Holberg. Både i Nordlands Trompet, i den religiøse diktninga og i leilighetsvisene dukker dikterprestens humor stadig opp, ikke som vitser, men som små morsomheter som gjør teksten underholdende og som helt sikkert var med på å legge grunnen for dikterprestens store popularitet.
        Det tydeligste eksemplet på dette er kapitlet om fiskene i Nordlands Trompet. I de hundrevis av norske bøker som siden er blitt skrevet om fiske og fangst, om hyse og torsk og sei, er det ikke mye humor å finne, men hos Petter Dass finner vi det: Han morer seg åpenbart når han setter seg ned for å skrive om ”fru Hyse” med sin kokette skjønnhetsflekk bak øret, om den ”spralende Sei” eller om ”du smuckeste Qveite, du Dronning i Vand”.
        Mest oppsiktsvekkende er det at Petter Dass også i sin religiøse diktning tillater seg å smile litt. Bibelen er jo fullstendig fri for humor, og humor ble gjerne betraktet som noe useriøst, lettsindig og syndig. Men Petter Dass kan liksom ikke la være, hans gode humør bryter igjennom også her.
         I sitt foredrag vil professor em. Nils Magne Knutsen gi eksempler på humoren hos Petter Dass, og han vil se denne humoren i sammenheng med forfatterskapet som helhet.
Inngang kr. 100,-. Års- og kulturkortkunder kr. 50,-.  

Konsert med Ola Bremnes

Lørdag 21.oktober kl. 19:00
KONSERT: Nytt album med Ola Bremnes, Petters poetiske pulver
Ola Bremnes er den nålevende musiker og komponist som har gjort mest for å nå ut med Petter Dass tekster til et nytt og bredere publikum. Bremnes har, de siste par årene, vært i full gang med å skrive nye komposisjoner til tekster av Petter Dass. Lanseringen av ny plate, som har fått tittelen Petters poetiske pulver, skjer under jubileumshelgen på Alstahaug. Med seg til Alstahaug har han Tore Bruvoll (gitarer/orgel), Hallvard Bruvoll (fele), Andreas Amundsen (bass) og Are Simonsen (lyd).

Konserten er en del av Petter Dass-museets 10 års jubileumsmarkering.

Billettpriser: Voksen 350,- honnør 250,- barn/student/kulturkort/årskort 250,-.
For billetter vennligst klikk her.

Foredrag med Anders Aschim

lørdag 28.oktober kl. 14:00
FOREDRAG: Det lutherske i det nasjonale
Landstad og Blix som gjendiktere av Luther-salmer.
Å skape et eget norsk salmespråk var et viktig kirkelig element i den nasjonsbyggende prosessen på 1800-tallet. Gjendikting av eldre salmer generelt, og Luthers salmer spesielt, spiller en viktig rolle i dette prosjektet. Gjennom gjendiktingene gjør Landstad og Blix kirkereformatoren Luther til norsk nasjonsbygger. Anders Aschim er professor i religion, livssyn og etikk ved Høgskolen i Hedmark (fra oktober 2016). Han har teologisk embetseksamen og doktorgrad i historie på en biografi om salmedikteren Elias Blix. Fra 2005 til 2012 arbeidet han som bibeloversetter i Bibelselskapet. Aschim har gitt ut en rekke artikler, blant annet om Dødehavsrullene.

Inngang kr. 100,-. Års- og kulturkortkunder kr. 50,-.
 

Foredrag med Einar Bjorvand

Lørdag 28.oktober kl. 16:00
FOREDRAG: “Salmen i protestantenes reformprogram. Fra Luther til erkebispen av Canterbury.”
Einar Bjorvand er tidligere førsteamanuensis i engelsk litteratur (pensjonert fra 2014) ved Universitetet i Oslo. Som forsker har han særlig arbeidet innenfor reformasjonsårhundret – 1500tallet, og han har særlig interessert seg for skjæringspunktet mellom religion og kultur generelt, og religion og litteratur spesielt. Hans seneste bok, publisert i Arizona, er en tekstkritisk utgave av manuskriptet til erkebiskop Matthew Parkers oversettelse av Salmenes bok (1567).  

Inngang kr. 100,-. Års- og kulturkortkunder kr. 50,-.

Foredrag med Adam Wagner

Søndag 29.oktober kl. 13:00
FOREDRAG: Geble Pederssøn – Norges første lutherske biskop
Mester Geble Pederssøn antas å være født på Dønna. Han ble Norges første superintendent (biskop) etter reformasjonen. Forut for det ble han utnevnt til katolsk biskop i Bergen. Adam Wagner stiller spørsmål ved hvorfor Mester Geble ble valgt. Han stiller også spørsmål om hvorfor han ønsket denne stillingen? For å finne svar på dette må vi forsøke å nærme oss en forståelse av mester Gebles situasjon og åndelige bakgrunn. Foredraget forsøker samle kjent viten om Geble Pederssøn samtidig som at visse sider av bakgrunnen hans blir utdypet.

Adam Wagner er magister i historie fra Københavns universitet. Han er dansk, men bor på Lurøy. Wagner har skrevet to bøker på dansk, Tobak til tiden og Danskhed i middelalderen.

Inngang kr. 100,-. Års- og kulturkort kr. 50,-.

Kvinner i poesien 10 november

Fredag 10. november kl. 12.00
Kåserikafé: ”Kvinner i poesien”
Hver dag i ett år publiserer Guro Bræck et dikt på sin egen Facebook-konto. Felles for diktene er at alle poetene er kvinner. Guro Bræck forteller om prosjektet, og gir publikum smakebiter fra de utvalgte diktene, i toner og ord.
Gratis inngang.

Save

Save

Lysstøping 26 november

Søndag 26. november kl. 12.00 og 14.00
Barnas museum: “Lysstøypardagen”
Gå mørketiden i møte med å dyppe egne lys.
Aktiviteten passer for barn fra 6 år og oppover. Yngre barn må ha følge av voksen.
Deltakeravgift kr. 50,-. Familie (maks 5 stk) kr 150,-. Med kulturkort kr 25,-.

Foredrag med Liv Helene Willumsen

Torsdag 30.november kl. 19:00
FOREDRAG: Demoniseringen av Petter Dass
Liv Helene Willumsen er professor i historie ved Universitetet i Tromsø. Hun har to doktorgrader; en i litteratur om Regine Normann og en i historie om trolldomsprosesser. Denne tverrfaglige bakgrunn vil farge hennes foredrag, som har tittelen «Demoniseringen av Petter Dass». Foredraget vil ta utgangspunkt i oppslag i media der det er foretatt en kobling mellom Petter Dass og trolldomsforfølgelse, og der det argumenteres for at han bør rives ned fra sin sokkel. Willumsen ønsker i sitt foredrag å tilbakevise slike koblinger. Hun fastholder at det er som dikter Petter Dass er satt på sokkel, og at det er derfor han skal huskes. Videre vil Willumsen gå inn på hvordan Petter Dass’ syn på trolldom forholder seg til hans samtid, og problemene ved å tilbakeføre vår tids skikkelser og vår tids forståelse flere århundrer tilbake.

Inngang kr. 100,-. Års- og kulturkortkunder kr. 50,-.

Adventshelg 2017

1. – 3. desember
Tema: Adventshelg på Alstahaug
Kom i julestemning når vi inviterer til en tredagers førjulsfest med musikk, mat, håndverkssalg og barneaktiviteter på Alstahaug!
Nærmere informasjon kommer.
 
Lørdag 2. desember kl. 14.00
Presentasjon: ”Helgelandskysten – på langs”
Inge Ove Tysnes presenterer sin nyeste bok.
Gratis inngang.

Save

Save

Save