fbpx

Kåserikafé SKOLO

Fredag 3. mai kl. 12.00
KÅSERIKAFÉ: ”SKOLO”

I 2018 fikk den nedlagte skolen på Seløy nye eiere, som er i full gang med å utvikle bygget og konseptet sammen med blant annet anerkjente Tying tegnestue arkitekter. Ingrid Erøy og Remi Fagervik har lang erfaring som gründere og har flyttet fra Oslo til øya med døtrene. I 2005 startet de BLAFRE fra kjøkkenbenken og nå selges de fargeglade produktene i hele Norge og i flere land. Ingrid ble i 2011 tildelt Startknappen som årets kvinnelige gründer og er også kåret til Årets nyskaper, hun har erfaring som innovasjonsredaktør og kommersiell direktør. Remi er inspirator på sin hals og en handlekraftig produktutvikler og selger. Sammen har de også etablert gründerskole og er nå på nye eventyr på Helgelandskysten. I mai besøker de Petter Dass-museet for å fortelle om prosjektet. Følg prosjektet på deres Facebookside.
Gratis inngang.

Foredrag Anne Meek

Torsdag 9. mai kl. 19.00 – NB! Ny dato!
Foredrag: ”Kultur og stedsutvikling. Trylleformular for norske byer og tettsteder?”

Troen på kultursatsing som strategi for stedsutvikling stod sterkt i Norge rundt årtusenskiftet. Det ble hevdet at det å satse på kultur ville føre til ringvirkninger i form av både bolyst, befolkningsvekst og næringsutvikling. Denne avhandlingen er basert på feltarbeid i tre norske kommuner som på ulike måter valgte kultur som sin stedutviklingsstrategi.

Anne Meek tok i 2018 sin doktorgrad i Kulturvitenskap, og har forsket på kultursatsingene i et tverrfaglig kulturvitenskapelig og teatervitenskapelig, nærmere bestemt dramaturgisk perspektiv. Resultatet av analysene i avhandlingen utfordrer den tradisjonelle bruken av dramaturgi som verktøy for opplevelsesøkonomi og stedsutviklingsfeltet. I sitt foredrag forteller hun om forholdet mellom steder og mennesker, og hvordan steder lykkes med å skape relasjoner til mennesker.
Inngang kr 100,-. Årskort- og kulturkortkunder kr 50,-.

Standrydding 2019

Lørdag 11. mai kl. 11.00-15.00
STRANDRYDDING OG FOREDRAG: ”Marin forsøpling”

Også i år skal Mowi ut å rydde strender og i år har vi lagd et familievennlig opplegg sammen med Petter Dass-Museet. Vi stiller med enkel bevertning, hansker, søppelsekker og premie til rareste søppel. Kom når du ønsker, bevertning fra kl. 12 og foredrag om marinforsøpling fra kl. 14 inne på museet. Hvorfor bli med? Norske strender, kysten og havbunnen vår er full av sneiper, plastflasker, fiskeutstyr, engangsgriller, sprøytespisser, poser, tauverk, gamle dekk, flasker, bokser og glasskår. Søppelet ødelegger kysten og havbunnen og millioner av sjødyr, fisk og fugler dør årlig ved at de setter seg fast, kutter seg opp eller spiser søppel. Vi vil ha rene strender, ren kyst, rent hav og en havbunn uten skrot og søppel! Bli med oss på dugnad! Ved å bidra til å rydde din lokale strand bidrar du til å gjøre norske strender rene og miljøvennlige, men du bidrar også til å løse et globalt miljøproblem. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. For ytterligere informasjon: Are Moe (tlf: 90856043 e-post:are.moe@mowi.com).Barnas museum 26. mai


Søndag 26. mai kl. 12.00-15.00
Barnas museum: ”Fjæra for småfolk” Kan blåskjell bevege seg? Hvordan puster knivskjellet? Hvor mange armer har sjøstjerna?

Marit Røgeberg Ertzeid er barnehagelærer og barnebokforfatter, og ønsker å bidra til at barn blir nysgjerrig på alt som lever og rører seg i naturen. I 2018 kom hennes andre fagbok for barn; Fjæra for småfolk gir barnehagebarn kunnskap om kråkebollen, eremittkrepsen, kamskjellet og en rekke andre skapninger fra den norske fjæra. Denne søndagen inviterer vi barn og barnefamilier til å være med på verkstedsaktivitet i stabburet og oppdagelsesferd i fjæra. Marit Røgeberg Ertzeid viser og forteller fra sin bok Fjæra for småfolk i eldhuset kl. 12.30 og 14.00.

Kom når du vil, ingen deltakeravgift.

Inge Ove Tysnes

Lørdag 15. juni kl. 14:00
UTSTILLINGSÅPNING: Ved Søstrene
Inge Ove Tysnes stiller ut bilder fotografert i og rundt De syv søstre. Utstillingen er en salgsutstilliong med fotografier i både sort/hvitt og farger. Utstillingen vises i museets hovedbygg i perioden 15.juni – 15.august. Inge Ove Tysnes har bakgrunn som fotograf, journalist og forfatter. Han har siden 1996 gitt ut fem bøker med tema Helgelandskysten. Boka Helgelandskysten – på langs ble utgitt i 2017, og i den forbindelse var det en godt besøkt utstilling i Kulturbadet Galleri i Sandnessjøen. Tysnes har deltatt på Statens høstutstilling og på Nordnorsken. I tillegg har han hatt bl. a. egne utstillinger i Alstahaug, Sandnessjøen og Mosjøen. Han er lokalt kanskje mest kjent for sine bilder i farger, men det var med sort/hvitt det hele begynte. «På en måte går jeg baklengs til det som var mitt utgangspunkt. Svart/kvitt er min nye farge», sier han.
Gratis inngang åpningsdagen.

Byfrokost i Petter Dass´ånd


Torsdag 20.juni kl. 07:00-10:00
I SANDNESSJØEN SENTRUM: Byfrokost i Petter Dass´ ånd

Norges store dikterprest Petter Dass (1647-1707) blir hedret med Petter Dass-dagene på Alstahaug annet hvert år. Festivalen er en tradisjonsrik litteraturfestival, som siden 1983 har vært arrangert i Alstahaug kommune. Festivalen ble etablert etter initiativ fra Nordland Fylkeskommune, og sammen med Hamsun-dagene er dette landsdelens eldste litteraturfestival. I 2018 inngikk Helgeland Sparebank og Petter Dass-dagene et samarbeid der lokalbanken er festivalens hovedsponsor. I 2018 startet vår hovedsponsor en tradisjon med utefrokost i sentrum av Sandnessjøen, der befolkning og næringsliv kan møtes til en trivelig sammenkomst. Alle innbyggere og tilreisende er velkommen til en velfylt buffet 20.juni mellom kl. 07:00-10:00 på parkeringsplassen bak Kulturbadet i Sandnessjøen. Banken vil hedre alle kystens gode drivkrefter, og de ansatte vil selv stille som kelnere.