Kåserikafé 8. mars

Fredag 8. mars kl. 12.00
KÅSERIKAFÉ: ”Kvinner og barn; alltid sist?”

Gynekolog Margit Steinholt kåserer i anledning Kvinnedagen om svangerskap, fødsel og død i et historisk og globalt perspektiv, fra Helgeland til Vietnam.

Gratis inngang

Vinje + Grieg 6. april

Lørdag 6. april kl. 14.00
Konsert: “Vinjesangene”

I 2018 var det 200 år siden dikteren Aasmund Olavsson Vinje ble født, og 175 år siden komponisten Edvard Grieg ble født. I 2019 fortsetter Ola Marius Ryan og Håkon Grotnes sin turné hvor de fremfører Edvard Griegs «12 Sange til digte av Aasmund Olavsson Vinje, op.33». Denne samlingen inneholder mange av Griegs aller mest kjente sanger som «Våren», «Eit syn» og «Ved Rondane».

Ola Marius Ryan fra Namsskogan i Nord-Trøndelag har studert klassisk sang og vokalpedagogikk ved NTNU i Trondheim, og han avsluttet i juni 2007 sin mastergrad i opera ved Kunsthøgskolen i Oslo. Etter dette har han hatt engasjementer ved de fleste operascenene i Norge, deriblant opera di Setra, Opera Trøndelag og Den Norske opera. De siste årene har han jobbet som sanger i TSO vokalensemble, samt vokalgruppa «Tenorane og Steffen Horn». I tillegg til sin utøvende virksomhet arbeider han som lektor i musikk ved Nord Universitet på Levanger. Ola Marius mottok høsten 2012 Nord-Trøndelag fylkeskommunes kunstnerstipend.

Håkon Grotnes er født og oppvokst i Sandnessjøen, og gikk på musikklinja i Mosjøen før han flyttet til Trondheim for å studere. Han har en mastergrad i utøvende musikk fra NTNU med fordypning i orgel, cembalo og akkompagnement. Han har senere studert direksjon ved universitetet i Tromsø. Grotnes jobber til daglig som organist og kordirigent i Trondheimsregionen og er ellers aktiv som repetitør og komper i flere sammenhenger.

Kåserikafé DNT

Fredag 12. april kl. 12.00
Kåserikafé: DNT Seniorgruppe

Seniorgruppa er en gruppe i Sandnessjøen og Omegn Turistforening for alle medlemmer over 60 år. Anne Liland Sørra og Unn Grete Røtvold presenterer seniorgruppas aktiviteter, turer og opplevelser.

Gratis inngang

Foredrag Anne Meek

Lørdag 13. april kl. 14.00
Foredrag: ”Kultur og stedsutvikling. Trylleformular for norske byer og tettsteder?”

Troen på kultursatsing som strategi for stedsutvikling stod sterkt i Norge rundt årtusenskiftet. Det ble hevdet at det å satse på kultur ville føre til ringvirkninger i form av både bolyst, befolkningsvekst og næringsutvikling. Denne avhandlingen er basert på feltarbeid i tre norske kommuner som på ulike måter valgte kultur som sin stedutviklingsstrategi.

Anne Meek tok i 2018 sin doktorgrad i Kulturvitenskap, og har forsket på kultursatsingene i et tverrfaglig kulturvitenskapelig og teatervitenskapelig, nærmere bestemt dramaturgisk perspektiv. Resultatet av analysene i avhandlingen utfordrer den tradisjonelle bruken av dramaturgi som verktøy for opplevelsesøkonomi og stedsutviklingsfeltet.  

I sitt foredrag forteller hun om forholdet mellom steder og mennesker, og hvordan steder lykkes med å skape relasjoner til mennesker.

Inngang kr 100,-. Årskort- og kulturkortkunder kr 50,-.

Kåserikafé SKOLO

Fredag 3. mai kl. 12.00
KÅSERIKAFÉ: ”SKOLO”

I 2018 fikk den nedlagte skolen på Seløy nye eiere, som er i full gang med å utvikle bygget og konseptet sammen med blant annet anerkjente Tying tegnestue arkitekter. Ingrid Erøy og Remi Fagervik har lang erfaring som gründere og har flyttet fra Oslo til øya med døtrene. I 2005 startet de BLAFRE fra kjøkkenbenken og nå selges de fargeglade produktene i hele Norge og i flere land. Ingrid ble i 2011 tildelt Startknappen som årets kvinnelige gründer og er også kåret til Årets nyskaper, hun har erfaring som innovasjonsredaktør og kommersiell direktør. Remi er inspirator på sin hals og en handlekraftig produktutvikler og selger. Sammen har de også etablert gründerskole og er nå på nye eventyr på Helgelandskysten. I mai besøker de Petter Dass-museet for å fortelle om prosjektet. Følg prosjektet på deres Facebookside.
Gratis inngang.

Barnas museum 26. mai


Søndag 26. mai kl. 12.00-15.00
Barnas museum: ”Fjæra for småfolk” Kan blåskjell bevege seg? Hvordan puster knivskjellet? Hvor mange armer har sjøstjerna?

Marit Røgeberg Ertzeid er barnehagelærer og barnebokforfatter, og ønsker å bidra til at barn blir nysgjerrig på alt som lever og rører seg i naturen. I 2018 kom hennes andre fagbok for barn; Fjæra for småfolk gir barnehagebarn kunnskap om kråkebollen, eremittkrepsen, kamskjellet og en rekke andre skapninger fra den norske fjæra. Denne søndagen inviterer vi barn og barnefamilier til å være med på verkstedsaktivitet i stabburet og oppdagelsesferd i fjæra. Marit Røgeberg Ertzeid viser og forteller fra sin bok Fjæra for småfolk i eldhuset kl. 12.30 og 14.00.

Kom når du vil, ingen deltakeravgift.

Inge Ove Tysnes

Lørdag 15. juni kl. 14:00
UTSTILLINGSÅPNING: Ved Søstrene
Inge Ove Tysnes stiller ut bilder fotografert i og rundt De syv søstre. Utstillingen er en salgsutstilliong med fotografier i både sort/hvitt og farger. Utstillingen vises i museets hovedbygg i perioden 14.juni – 15.august. Inge Ove Tysnes har bakgrunn som fotograf, journalist og forfatter. Han har siden 1996 gitt ut fem bøker med tema Helgelandskysten. Boka Helgelandskysten – på langs ble utgitt i 2017, og i den forbindelse var det en godt besøkt utstilling i Kulturbadet Galleri i Sandnessjøen. Tysnes har deltatt på Statens høstutstilling og på Nordnorsken. I tillegg har han hatt bl. a. egne utstillinger i Alstahaug, Sandnessjøen og Mosjøen. Han er lokalt kanskje mest kjent for sine bilder i farger, men det var med sort/hvitt det hele begynte. «På en måte går jeg baklengs til det som var mitt utgangspunkt. Svart/kvitt er min nye farge», sier han.
Gratis inngang åpningsdagen.