Gjestebud

Lørdag 21. april kl. 19.00
Forestillingsmåltid: Abel Margrethes gjestebud

Sammen med matkunstner Åshild Kristine Bårdgård Blyseth og danser Sunniva Lorentzen Kildal inviterer vi til et forestillingsmåltid fra en annen tid, med smaker og historier fra 1700-tallet.

Abel Margrethe Sommer var Petter Dass’ barnebarn og som prestefrue var hun selv husfrue her på Alstahaug på midten av 1700-tallet. I dette gjestebudet får vi bli kjent med 1700-tallets mattradisjoner og gjennom smak og andre sanseopplevelser kan gjestene få et lite innblikk i hva et middagsselskap hos overklassen på Helgeland kan ha inneholdt på 1700-tallet. Pris pr. person kr. 695,-. Begrenset antall plasser.
Bindende påmelding innen 6. april, til tlf. 75 11 01 50 eller e-post petter.dass@helgelandmuseum.no.

Barnas museum 22. april

Søndag 22. april kl. 12.00-16.00
Barnas museum: Tilbake til 1700-tallet
Barna kan lese og lære om ”Det sanselige 1700-tallet” i utstillingen og lage 1700-tallskledde papirdukker, prøve fjærpenner og skrive gammeldagse bokstaver i verkstedet.
Kom når du vil, ingen deltakeravgift.

Foredrag: Det sanselige 1700-tallet

Torsdag 26. april kl. 19.00
Foredrag: Det sanselige 1700-tallet

Hvordan erfarte folk som levde gjennom 1700-tallet omgivelsene? Hva så de rundt seg, hvilke lyder hørte de, og hva smakte, luktet og kjente de i sin hverdag? Disse spørsmålene forsøker utstillingen «Det sanselige 1700-tallet» å besvare. Utstillingen vises fra 7. april til 3. juni på Petter Dass-museet, og skal deretter vandre til flere avdelinger i Helgeland Museum.

Ragnhild Hutchison var prosjektleder for utstillingen, som ble utviklet av prosjektgruppen Historisk infrastruktur ved Lokalhistorisk institutt. Hutchison har PhD og mange års forskerkompetanse innen historie med spesialisering på økonomisk- og sosialhistorie, og er i dag prosjektleder for Tidvis AS. Hun har utviklet digitale læremidler for skolen og ledet flere prosjekt innen digital humaniora. Hun har også 25 års erfaring fra det norske og nordiske laiv og rollespillmiljøet, der hun bl.a. har vært arrangør for flere historiske laiver, vært initiativ for spillteoretiske treff. Les mer om Tidvis og Hutchisons prosjekter her: http://www.tidvis.no/

Ragnhild Hutchison kommer til Alstahaug for å fortelle om hvordan tollistene og andre kilder kan gi oss informasjon om hva folk på 1700-tallet så rundt seg, hørte av lyder, smakte, luktet og kjente.

Inngang kr 100,-. Årskort- og kulturkortkunder kr 50,-

konsert 13. mai

Søndag 13. mai kl. 18.00
Konsert i Alstahaug kirke: 
Den færøyske duoen Niels Midjord og Eilin Hansen framfører Petter Dass-sanger fra færøysk tradisjon.
På repertoaret står blant annet utdrag fra Bibelsk Visebok og Katekismesangene.
Inngang kr 200,-. Årskort- og kulturkortkunder kr 100,-.

Karl Erik Harr- Jeg vet en vind

Lørdag 9.juni kl. 14.00
UTSTILLINGSÅPNING: Karl Erik Harr, Jeg vet en vind – illustrasjoner til Erik Bye og Petter Dass
(Utstillingen vises i perioden 9.juni-31.august)

Sommeren 1972 fikk Karl Erik Harr oppdraget med å illustere Erik Byes bok Jeg vet en vind. Boken, som er en samling viser, skulle ut på Cappelens forlag samme høst. I Asker Kunstforenings utstillingskatalog, som omtaler utstillingen Jeg vet en vind-illustrasjoner til Erik Bye og Petter Dass, skriver Erik Bye følgende: “I Alstahaug kirke fikk jeg en gang synge “Gammel-prestens” sanger og salmer, sammen med det lokale mannskor! Selvskryt? Selvfølgelig – og bare litt av det jeg egentlig kunne slå i bordet. Hvorfor og hvorledes har så Karl Erik Harr kunnet “hjelpe” meg med en vise? Enkelt nok. Karl Erik er nord-norsk, det sitter i sjelen på ham. Jeg har nok alltid, uansett rein, vidde, sjø, fesk og fjell vært GJEST, en besøkende. Derfor har jeg trengt impulser fra kunstnere som Karl Erik Harr for å få meg til å forså, litt dypere, hva jeg en gang fikk være med på “langt nord i livet”. Det er slik man trenger kunstnere til.”

Erik Bye var med da En dobbelt deylighed ble innspilt i 1978 – sammen med Birgitte Grimstad. Hans malmfulle røst personifiserte Hr. Petters tekster. Erik Bye opptrådte også som Petter Dass ved flere anledninger.
Gratis inngang åpningsdagen. Karl Erik Harr kåserer på åpningen.

Petter Dass-dagene arrangementer

Velkommen til Petter Dass-dagene 21. – 24. juni 2018!

Petter Dass-dagene har siden 1983 vært en av landets sentrale kulturfestivaler. Med utgangspunkt i livet og diktningen til Petter Dass har festivalen som mål å være en variert festival med særlig fokus på litteratur, musikk og billedkunst.

I 2018 vil festivalen ha fokus på det tredje bud: “Du skal holde hviledagen hellig”. Tematikken har et historisk perspektiv og knyttes opp til dagens multireligiøse samfunn.

Billetter kan du kjøpe på Kulturbadet i Sandnessjøen eller ved å gå inn under hvert arrangement her.

Mitt Nabolag

Tordag 18. oktober kl. 19:00
MULTIMEDIAFORESTILLING: “Mitt Nabolag”
Christian Stejskal er norsk fiolinist, fotograf og historieforteller bosatt i Kairo i Egypt. Multimedia forestillingen «Mitt Nabolag» er beretningen om hans pilegrimsferd til fots fra fødebyen Wien, via Jerusalem til den hellige byen Aksum i Nord-Etiopia. Underveis på denne reisen møtte han «Zabaleenerne», Kairo’s uoffisielle kristne søppelarbeidere, i det såkalte «Garbage City» i Kairo. Etter å ha avsluttet sin pilegrimsferd i Aksum flyttet han inn i søppelbyen hvor han bodde sammen med «Zabaleenerne» samtidig som han livnærte seg som fiolinist ved operaen i Kairo. De siste 5 årene har han fotografert livet blant søppelarbeiderne, samtidig som at han har skrevet noveller fra søppelbyen. Dette arbeidet har fått støtte fra Fritt Ord, Stiftelsen Thomas Fearnley og Heddy og Nils Astrup. Forestillingen har siden 2016 vært på turné. I den forbindelse er det også gitt ut en bok med tittelen Mitt Nabolag. Det er spilt rundt 100 konserter i kulturhus, biblioteker, kirker, museer og videregående skoler rundt om i landet. Høsten 2016 spilte Stejskal en serie med konserter i Skottland bl. a. ved Fringe Festivalen i Edinburgh. Inngang kr. 150,- . Års- og kulturkortkunder kr. 100,-