Livet i Flæsen

Lørdag 6. oktober kl. 14:00
FOREDRAG: Livet i Flæsen
Lang til havs på Helgelandskysten ligger Flæsen som var bebodd av en og samme familie i drøye hundre år. Dagrunn Grønbech har skrevet boka «Livet i Flæsen» med historien om familien som levde i Flæsen. Boka er en levende skildring av havfolkets livstilpasning der det gjaldt å ha mange nok ben å stå på for å overleve.

Selv om Flæsen ble fraflyttet under krigen, fortsatte familien å passe på ærfuglen og tok vare på egg- og dunproduskjonen helt fram til 1984. I dag tilhører øygruppen Vegaøyans verdenarvområde, og Flæsen-familiens fembøring “Opreisningen” står nå på Norsk Maritimt Museum i Oslo.

Vest i havgapet med Atlanterhavet tett på, finnes ingen fjellvegger eller bergknauser som gir ly for vinden. På øya Heimlandet der familien bodde fram til 1942, måtte husene barduneres for å sikre at ikke vinterstormen tok dem med til havs. Landet hever seg så vidt over havflaten. De fire litt større øyene og de mange mindre skjærene, består mest av fjellgrunn. På et minimalt jordsmonn kunne de likevel dyrke poteter, og her fantes nok gress til vinterfòr for familiens sauer og ku.  Hvordan var det å leve et helt liv her ute? Hvordan var det å leve i flere generasjoner på et så krevende og avgrenset sted på jord, milevis fra naboer og med lang sjøvei til butikk, skole og doktor. Dette er noen av spørsmålene Dagrunn Grønbech omhandler i sin bok. I boka blir beretningene om livet på disse øyene koblet sammen med hennes egen forskning på kystkvinners liv.

Potetdagen

Søndag 7. oktober kl. 12:00-15:00
BARNAS MUSEUM: Potetdagen

Da bestemor var barn hadde hun hver høst fri fra skolen for å ta opp potet. I dag er det få av oss som tar opp poteten selv, men fortsatt er denne tradisjonsrike veksten et populært og viktig innslag på matbordet. Vi inviterer denne dagen barn og unge til å leke med maten gjennom potettrykk, potetløp og andre aktiviteter i stabburet og på tunet.
Kom når du vil, ingen deltakeravgift.

Mitt Nabolag

Tordag 18. oktober kl. 19:00
MULTIMEDIAFORESTILLING: “Mitt Nabolag”
Christian Stejskal er norsk fiolinist, fotograf og historieforteller bosatt i Kairo i Egypt. Multimedia forestillingen «Mitt Nabolag» er beretningen om hans pilegrimsferd til fots fra fødebyen Wien, via Jerusalem til den hellige byen Aksum i Nord-Etiopia. Underveis på denne reisen møtte han «Zabaleenerne», Kairo’s uoffisielle kristne søppelarbeidere, i det såkalte «Garbage City» i Kairo. Etter å ha avsluttet sin pilegrimsferd i Aksum flyttet han inn i søppelbyen hvor han bodde sammen med «Zabaleenerne» samtidig som han livnærte seg som fiolinist ved operaen i Kairo. De siste 5 årene har han fotografert livet blant søppelarbeiderne, samtidig som at han har skrevet noveller fra søppelbyen. Dette arbeidet har fått støtte fra Fritt Ord, Stiftelsen Thomas Fearnley og Heddy og Nils Astrup. Forestillingen har siden 2016 vært på turné. I den forbindelse er det også gitt ut en bok med tittelen Mitt Nabolag. Det er spilt rundt 100 konserter i kulturhus, biblioteker, kirker, museer og videregående skoler rundt om i landet. Høsten 2016 spilte Stejskal en serie med konserter i Skottland bl. a. ved Fringe Festivalen i Edinburgh. Inngang kr. 150,- . Års- og kulturkortkunder kr. 100,-

Kåseri 26. oktober Lærerfabrikken på Nesna

Fredag 26. oktober kl. 12.00
Kåserikafé: Lærerfabrikken på Nesna

Lærerutdanninga på Nesna fyller 100 år i år. Utdanninga har vært viktig for å sikre region og fylke kvalifiserte lærere. Den har særlig gitt landsungdom mulighet til å ta høgere utdanning og få et givende arbeid. Mange av dem ble også ressurspersoner i sitt lokalsamfunn. Lærerutdanninga på Nesna har vært særlig viktig for udelt og fådelt skole gjennom at studentene har blitt kjent med dette skoleslaget gjennom praksis og ved at lærerskolen har utviklet metoder og verktøy til bruk her. Lærerutdanninga har på mange måter representert en motkultur mot sentralisering og vært ei slags «kjerring mot strømmen».   

Sven Erik Forfang, tidligere rektor og direktør ved Høgskolen i Nesna, vil fortelle og vise lysbilder om de 100 år; om bakgrunnen for etableringen, de første krevende årene, skoledriften under 2. verdenskrig, vekst og utvikling i etterkrigstiden og tiden som selvstendig høgskole. Det indre liv med trivsel, fest og moro vil også bli omtalt.

Gratis inngang.

Foredrag om Nesnalobben

Lørdag 10. november kl. 14:00
UTSTILLINGSÅPNING OG FOREDRAG: Nesnalobben – fra husflid til industri
Foredrag med leder ved Helgeland museum avdeling Nesna, Ann Kristin Klausen.

Den varme gode filtskoen med plastsåle ble delvis tilvirket på fabrikken på Nesna, delvis av hjemmearbeidere, på det meste over 200,  i kommunene i området. Bedriften startet lobbproduksjonen høsten 1955. I toppåret 1981 ble det lagd hele 130. 000 par lobber. Siden overtok skofabrikken Soleest i Tartu i Estland det hele. Der produseres lobben fortsatt under navnet Nesnalobben. Utstillinga er en bredt anlagt temautstilling med bilder, lobber, maskiner og utstyr, TV – innslag og tekst basert på intervjuer og arkivmateriale.  

Inngang kr. 100,-, Års- og kulturkortkunder kr. 50,-.

Sånn vart luggan laga

Søndag 11.november kl. 12:00-15:00
BARNAS MUSEUM: Sånn vart luggan laga
Lær om nesnalobben, lugger og andre helgelandske håndverkstradisjoner gjennom utstillingen om Nesnalobben og aktiviteter for barn og unge.
Kom når du vil, ingen deltakeravgift.

Adventshelg på Alstahaug 2018

30.november – 2. desember
Adventshelg på Alstahaug
Kom i julestemning med bl. a. Hekla Stålstrenga når vi inviterer til en tredagers førjulsfest med musikk, mat, håndverkssalg og barneaktiviteter på Alstahaug! Mer utfyllende program kommer.


Åpningstider adventshelga:
Fredag 30.nov. kl. 10.00-17.00
lørdag 1.des. kl. 11.00-20.00
søndag 3.des: 11:00-17:00

Det avholdes to konserter med Hekla Stålstrenga lørdag 1.des. For billetter klikk her.