Petter Dass-dagene 2018

Velkommen til Petter Dass-dagene
21. – 24. juni 2018!

Petter Dass-dagene har siden 1983 vært en av landets sentrale kulturfestivaler. Med utgangspunkt i livet og diktningen til Petter Dass har festivalen som mål å være en variert festival med særlig fokus på litteratur, musikk og billedkunst.

I 2018 vil festivalen ha fokus på det tredje bud: “Du skal holde hviledagen hellig”. Tematikken har et historisk perspektiv og knyttes opp til dagens multireligiøse samfunn. Les mer her.

Billetter kan du kjøpe på Kulturbadet i Sandnessjøen eller ved å gå inn under hvert arrangement på denne siden. Last ned program her.

Les Helgelands Blads festivalavis her.

Sommer 2018

Sommeren på Alstahaug

I perioden 15. juni – 15. august er museet åpent alle dager kl. 10.00-18.00. Gjennom hele dagen tilbys ulike omvisninger og aktiviteter.

Petter Dass-museet:
I hovedbygget kan du besøke våre faste og skiftende utstillinger. Reis 300 år tilbake i tid gjennom vårt billedspill, nyt varme og kalde retter i Margrethes kafé eller kjøp med deg et minne fra vår innholdsrike museumsbutikk. Om du ønsker, kan du bli med på omvisning her til faste tider.

Alstahaug kirke:
De eldste delene av Alstahaug kirke ble bygd rundt år 1200, og kirken er en av syv bevarte middelalderkirker i Nord-Norge. Her virket Petter Dass som sogneprest fra 1689 til han døde i 1707. I kirken kan du blant annet se den barokke altertavlen fra 1600-tallet og et dåpsfat gitt til kirken av Petter Dass i 1697. Om du ønsker, kan du bli med på omvisning her til faste tider. 

Alstahaugtunet:
I prestegårdens eldste del kan du se interiør fra 16- og 1700-tallet. Den yngre delen av prestegården rommer også flere kunstutstillinger; en salgsutstilling med Hugo Aasjords malerier og grafiske arbeider, samt illustrasjoner til Petter Dass’ verker av Karl Erik Harr og Hans Gerhard Sørensen. Om du ønsker, kan du til faste tider møte vår omviser i rolle som tjenestejenta Olava fra 1700-tallet i prestegården.

I Eldhuset finner du i 1. etasje vår barnekrok med bøker, leker og spilll. I 2. etasje viser vi tegneserieutstillingen ”DASS: Det tegnede værk”.

Last ned vårt sommerprogram for nærmere informasjon om tider for omvisninger og aktiviteter.

Hugo Aasjord

Hugo Aasjord: Organiske landskap og erindringsglimt
(Utstillingen vises i prestegården på Alstahaug, 21. juni – 15. august 2018)

Hugo Aasjord (f. 1955) er festivalkunstner for Petter Dass-dagene 2018.
Aasjord er en norsk billedkunstner, skulptør, grafiker og musiker. Han er oppvokst i Lofoten og Steigen og stammer fra en familie med lange tradisjoner innen fiskeri, hvalfangst og fiskeriindustri.

Aasjord brøt med forventningene da han i en alder av 17 år ble tatt opp ved Fachhocshule für Design i Münster, som den yngste noensinne. I løpet av de siste 40 årene har Aasjord holdt en rekke utstillinger i inn- og utland. Malerier og grafiske arbeider fra Hugo Aasjord utgjør sommerens salgsutstilling i prestegården på Alstahaug, fra 21. juni til og med 15. august.

Karl Erik Harr- Jeg vet en vind

Karl Erik Harr: Jeg vet en vind – illustrasjoner til Erik Bye
og Petter Dass
(Utstillingen vises i perioden 9. juni – 31. august)

Sommeren 1972 fikk Karl Erik Harr oppdraget med å illustere Erik Byes bok Jeg vet en vind. Boken, som er en samling viser, skulle ut på Cappelens forlag samme høst. I Asker Kunstforenings utstillingskatalog, som omtaler utstillingen Jeg vet en vind-illustrasjoner til Erik Bye og Petter Dass, skriver Erik Bye følgende: “I Alstahaug kirke fikk jeg en gang synge “Gammel-prestens” sanger og salmer, sammen med det lokale mannskor! Selvskryt? Selvfølgelig – og bare litt av det jeg egentlig kunne slå i bordet. Hvorfor og hvorledes har så Karl Erik Harr kunnet “hjelpe” meg med en vise? Enkelt nok. Karl Erik er nord-norsk, det sitter i sjelen på ham. Jeg har nok alltid, uansett rein, vidde, sjø, fesk og fjell vært GJEST, en besøkende. Derfor har jeg trengt impulser fra kunstnere som Karl Erik Harr for å få meg til å forså, litt dypere, hva jeg en gang fikk være med på “langt nord i livet”. Det er slik man trenger kunstnere til.”

Erik Bye var med da En dobbelt deylighed ble innspilt i 1978 – sammen med Birgitte Grimstad. Hans malmfulle røst personifiserte Hr. Petters tekster. Erik Bye opptrådte også som Petter Dass ved flere anledninger.