Helge- og tilkallingsvakter 2018

Ledige stillinger på Petter Dass-museet:

Helge- og tilkallingsvakter

Petter Dass-museet ligger 20 km sør for Sandnessjøen sentrum. Museets beliggenhet med sine vakre omgivelser, sitt flotte miljø med utstillinger og arkitektur, gjør stedet og museet til et spennende og naturligmøtested. Museet har stor aktivitet, både hverdager, i helger og utover vanlig åpningstid. I den forbindelse ønsker vi å utvide vår helge- og tilkallingsstab.

Resepsjon og omvisning
Arbeidet består i butikkarbeid og kundebehandling. Det er også ønskelig at resepsjonspersonellet skal kunne bidra med omvisninger. Arbeidet er fortrinnsvis i helger og ved tilkalling. Muligheter for sommerjobb. Stillingene krever gode muntlige og skriftlige ferdigheter i norsk og engelsk. Man må kunne arbeide selvstendig, være pliktoppfyllende og punktlig. Snarlig tiltredelse.

Kafépersonell
Arbeidet består i kundebehandling, servering og enkel matproduksjon, samt renhold og annet forefallende arbeid. Arbeidet er fortrinnsvis i helger og ved tilkalling. Muligheter for sommerjobb. Man må kunne arbeide selvstendig, være pliktoppfyllende og punktlig. Snarlig tiltredelse.

Hvis dette høres ut som en jobb du kunne tenke deg, send søknad, merket arbeidsavdeling, til daglig leder Irena Jovic.
E-post: irena.jovic@helgelandmuseum.no. Søknadsfrist 16. februar.

 

Utstilling Elsa Laula

Utstilling 3. februar – 18. mars:
Nettverksbyggeren Elsa Laula Renberg

Det aller første samiske landsmøtet fant sted i Trondheim fra 6. februar 1917. Den personen som fremfor noen har æren av at dette kom i stand, er sørsamekvinnen Elsa Laula Renberg (1877-1931). Hun var født i Susendalen med norsk far og svensk mor. Familien var reindriftssamer som stadig krysset landegrensene med sin reinflokk. Hun vokste opp i Sverige, men i sitt voksenliv bodde hun i Vefsn.

Elsa Laula var en nettverksbygger av de sjeldne. Hun forstod tidlig at hun måtte skaffe seg allierte, og at det å stifte foreninger er en av våre viktigste demokratiske rettigheter når vi skal kjempe for en sak. Derfor var hun med å stifte verdens første lappeforening, i Stockholm i 1904, og derfor var hun med å stifte Brurskanken samiske forening i Mosjøen i 1907 og Brurskanken kvinneforening i 1910. Det er denne kvinneforeningen med Elsa Laula Renberg som formann som inviterer til selve landsmøtet.

Elsa Laula Renberg møtte motstand som alle som kjemper for en sak gjør. Men hun møtte motstanden med taushet. Hun tok ikke til motmæle, men ignorerte den. Hun skrev et eget kampskrift der alt hun mente ble begrunnet, «Inför lif eller død». Hun kjempet for samenes sak, og mente at det sto om liv eller død for hennes folk som ble utsatt for så mye urett.

Med temautstillingen om Elsa Laula Renberg ønsker Helgeland Museum å presentere en viktig pionerkvinne som rager høyt i norsk historie. Ved å presentere det Elsa Laula var opptatt av, håper vi å inspirere alle besøkende til å tenke over dette: Hva engasjerer meg? Hva ønsker jeg å påvirke? Hva vil jeg kjempe for? Hvordan kan jeg best oppnå resultater?

Utstillingen er støttet av Fritt Ord og av Sametinget. Utstillingen er produsert av Helgeland Museum avdeling Vefsn, i anledning 100-årsmarkeringen for det første samiske landsmøtet, i 2017.