Elsa Laula 3. mars

Lørdag 3. mars kl. 14.00
Foredrag: Nettverksbyggeren Elsa Laula Renberg

Det aller første samiske landsmøtet fant sted i Trondheim fra 6. februar 1917. Den personen som fremfor noen har æren av at dette kom i stand, er sørsamekvinnen Elsa Laula Renberg (1877-1931). Hun var født i Susendalen med norsk far og svensk mor. Familien var reindriftssamer som stadig krysset landegrensene med sin reinflokk. Hun vokste opp i Sverige, men i sitt voksenliv bodde hun i Vefsn.

Elsa Laula var en nettverksbygger av de sjeldne. Hun forstod tidlig at hun måtte skaffe seg allierte, og at det å stifte foreninger er en av våre viktigste demokratiske rettigheter når vi skal kjempe for en sak. Kari Sommerseth Jacobsen er leder for Vefsn Museum, og var prosjektleder for utstillingen “Nettverksbyggerene Elsa Laula Renberg” som ble produsert i 2017. I sitt foredrag presenterer hun en viktig pionerkvinne som rager høyt i norsk historie, og gir publikum et innblikk i hvordan Elsa Laula viet livet til å kjempe for sitt folks rettigheter.

Inngang kr 100,-. Årskort- og kulturkortkunder kr 50,-.