fbpx

Kåserikafé 7. februar

Fredag 7.februar kl.12:00
KÅSERIKAFÉ: Zahls jekteprotokoller v/Åshild Kittelsen, Dønna

Zahls protokoller stilles nå ut på Nordvika handelssted, Dønna og danner grunnlaget for utstillingen «På tokt med Zahl».

Fram til slutten av 1800-tallet utgjorde jektene ryggraden i den innenlandske kysttrafikken, og var et viktig bindeledd mellom Nord-Norge og byene i midt-Norge og Vestlandet – spesielt Bergen. Nordlendingene reiste til Bergen to ganger i sommerhalvåret – første stevne og andre/siste stevne. Hans Martinius Zahl var femte og siste generasjon på Nordvika. Han seilte sine jekter langs kysten, og på disse turene førte han protokoll. Han skrev om leia, handel personer og steder. Fire av Hans Zahls jekteprotokoller er bevart, og dekker årene 1846,1847, 1848 og delvis 1850; totalt 166 sider. Til tross for at jektefarten var omfattende er få jekteprotokoller bevart; vi kjenner kun to-tre foruten de fra Nordvika. Protokollene er i dag transkribert. Da den siste Zahl solgte gården i 1898 ble alle papirer samlet og brent. Jekteprotokollene havnet imidlertid hos Zahls datter i Selsøyvik, og senere hos hennes etterkommere i Tromsø, før de ble sendt tilbake. Gratis inngang.

Kåserikafé 15. mai

Fredag 15. mai kl. 12.00
KÅSERIKAFÉ: “Hermetikk takk” v/Ann Kristin Klausen

I perioden 1895 til 1919 ble 11 hermetikkfabrikker etablert på Helgeland. Flertallet av fabrikkene på Helgeland fikk kort levetid, og ble nedlagt etter få år, særlig på 1920-tallet. Seinere ble ytterligere et par fabrikker etablert. Da særlig fabrikker som produserte hermetiserte krabber. Kåseriet er vinklet mot hvem som grunnla de første hermetikkfabrikkene, hvorfor og hva som ble produsert. Bildet viser arbeiderne på hermetikkfabrikken Roal på Nesna´, ca. 1916. 

Gratis inngang.

Bokmessen i Frankfurt

Petter Dass-museet til Bokmessen i Frankfurt 2019

Petter Dass-museet er ett av 14 litterære museer i Norge som representerer hver sine forfattere, og som sammen utgjør museene Norsk Litteraturnettverk. Nettverket reiser til bokmessen for å formidle den klassiske litteraturen fra Norge, og for å markedsføre våre litteratursentre; både som attraksjoner og som reisemål for utenlandske kulturturister.

Norge er gjesteland på Bokmessen i Frankfurt 2019. Det innebærer hundrevis av aktiviteter i det tyskspråklige området gjennom hele året, og kulminerer under bokmessen som avholdes i perioden 16.-20. oktober 2019. Prosjektet er den største utenrikskulturelle satsingen i moderne tid. For mer informasjon om Norges prosjekt klikk her

Bokskatter

1.februar-26.april
UTSTILLING: “BOKSKATTER”
En bok kan vekke flere sanser: lukten, følelsen og synet. Samtidig som bokens innhold både kan ta deg til fjerne himmelstrøk, dra deg inn i en spennende fortelling eller gi deg ny innsikt og forståelse, kan også selve boka som gjenstand fortelle mye. En bok kan være en gave fra en kjær venn, bære minner fra et spesielt sted, eller ganske enkelt pynte opp i rommet med sine farger og materialer.

Bokåret 2019 var en markering av at det var 500 år siden den første norske boka ble trykt. I den anledning viet Petter Dass-museet særlig oppmerksomhet til museets boksamling. Det ble presentert en rekke utvalgte bøker fra samlingen under fanen «Månedens gjenstand». Som en oppfølger av dette arbeidet fant vi fram enda flere skatter fra boksamlingen og produserte utstillingen “Bokskatter”. I denne utstillingen kan man se og lære om både eldre og nyere bøker.

Barnas museum LitteraTUR

Søndag 8. september kl. 12.00-15.00
Barnas museum: Barnas LitteraTUR
I samarbeid med Kulturbadet Bibliotek inviterer vi til Barnas LitteraTUR-dag på Alstahaugtunet, med litterær natursti og åpent verksted i stabburet. Bibliotekar Ann Kristin Mathisen leser høyt fra barneboka Rallskanken av Aleksander Leines Nordaas i eldhuset kl. 12.30, 13.30 og 14.30.
Arrangementet er en del av Nordland Fylkesbiblioteks prosjekt LitteraTUR – hele Nordland leser.
Kom når du vil – gratis inngang.

Labyrintvandring 14. september

Labyrint utenfor Grenselandmuseet våren 2019. Labyrinten er en kopi av labyrinten på Holmengrå, en halvøy på østsiden av Bøkfjorden ved Kirkenes.
Foto: Monica Milch Gebhardt/Varanger museum
Labyrint utenfor Grenselandmuseet våren 2019.

Lørdag 14. september kl. 14.00
Miniforedrag og labyrintvandring: Anna Ramskov Laursen – Labyrintenes tilbakekomst
Mange steder i verden har det dukket opp nye labyrinter de seneste årtiene, også i Norge. Folk valfarter til dem som de ikke har gjort på århundrer. Hvorfor? Hva har labyrinten å gi til moderne mennesker?
Prest Anna Ramskov Laursen vil fortelle om labyrintenes historie – visste du for eksempel at noen de eldste, bevarte labyrinter finnes i Skandinavia og Nord-Russland? Hun vil også fortelle om hvordan labyrinten har blitt og blir brukt, vise eksempler på forskjellige typer labyrinter og komme inn på hvorfor så mange blir tiltrukket av dem og hva de kan bidra med i dag. Etter foredraget er det mulig å være med på en labyrintvandring i prestegårdshagen.
Gratis inngang.

Kåserikafé 8. mars

Fredag 8. mars kl. 12.00
KÅSERIKAFÉ: ”Kvinner og barn; alltid sist?”

Gynekolog Margit Steinholt kåserer i anledning Kvinnedagen om svangerskap, fødsel og død i et historisk og globalt perspektiv, fra Helgeland til Vietnam.

Gratis inngang

Barnas museum 26. mai


Søndag 26. mai kl. 12.00-15.00
BARNAS MUSEUM: ”Fjæra for småfolk”

Kan blåskjell bevege seg? Hvordan puster knivskjellet? Hvor mange armer har sjøstjerna?
Marit Røgeberg Ertzeid er barnehagelærer og barnebokforfatter, og ønsker å bidra til at barn blir nysgjerrig på alt som lever og rører seg i naturen. I 2018 kom hennes andre fagbok for barn; Fjæra for småfolk gir barnehagebarn kunnskap om kråkebollen, eremittkrepsen, kamskjellet og en rekke andre skapninger fra den norske fjæra. Denne søndagen inviterer vi barn og barnefamilier til å være med på verkstedsaktivitet i stabburet og oppdagelsesferd i fjæra. Marit Røgeberg Ertzeid viser og forteller fra sin bok Fjæra for småfolk i eldhuset kl. 12.30 og 14.00. Kom når du vil, ingen deltakeravgift.

Elsa Laula 3. mars

Lørdag 3. mars kl. 14.00
Foredrag: Nettverksbyggeren Elsa Laula Renberg
 
Det aller første samiske landsmøtet fant sted i Trondheim fra 6. februar 1917. Den personen som fremfor noen har æren av at dette kom i stand, er sørsamekvinnen Elsa Laula Renberg (1877-1931). Hun var født i Susendalen med norsk far og svensk mor. Familien var reindriftssamer som stadig krysset landegrensene med sin reinflokk. Hun vokste opp i Sverige, men i sitt voksenliv bodde hun i Vefsn.

Elsa Laula var en nettverksbygger av de sjeldne. Hun forstod tidlig at hun måtte skaffe seg allierte, og at det å stifte foreninger er en av våre viktigste demokratiske rettigheter når vi skal kjempe for en sak. Kari Sommerseth Jacobsen er leder for Vefsn Museum, og var prosjektleder for utstillingen “Nettverksbyggerene Elsa Laula Renberg” som ble produsert i 2017. I sitt foredrag presenterer hun en viktig pionerkvinne som rager høyt i norsk historie, og gir publikum et innblikk i hvordan Elsa Laula viet livet til å kjempe for sitt folks rettigheter.

Inngang kr 100,-. Årskort- og kulturkortkunder kr 50,-.

Kåserikafé Einar Bondevik

Fredag 17. februar kl. 12:00
KÅSERIKAFÉ: «Vi er et folk på vandring»
Einar Bondevik er prest i sørsamisk område, og bosatt på Helgeland. I anledning årets samiske 100års-jubileum kåserer han om samisk og kirkelig endring og utvikling på Helgeland, fra tidlig kristendom i området, via Thomas von Westen og til dagens menighetsarbeid i det sørsamiske området.
Gratis inngang.

Kvinner i poesien 10 november

Fredag 10. november kl. 12.00
Kåserikafé: ”Kvinner i poesien”
Hver dag i ett år publiserer Guro Bræck et dikt på sin egen Facebook-konto. Felles for diktene er at alle poetene er kvinner. Guro Bræck forteller om prosjektet, og gir publikum smakebiter fra de utvalgte diktene, i toner og ord.
Gratis inngang.

Save

Save

Adventshelg og julemarked 2.-4. desember 2016

Baking eldhus advent

Adventshelg og julemarked 2.-4. desember 2016

Fredag 2.- søndag 4. desember inviterer vi til tredagers førjulshygge med konsert, mat og julemarked på Alstahaug.

Til det planlagte julemarkedet inviterer Petter Dass-museet med dette lag, foreninger og enkeltpersoner til å selge sine varer og håndverksprodukter i Stabburet og Eldhuset på Alstahaug. Med salg av julebakst, strikket tøy, julepynt og andre jule- og håndverksvarer håper vi på liv og røre på Alstahaugtunet. Hver deltaker får kostnadsfritt disponere ett salgsbord. Deltakerne er selv ansvarlig for eget salg.

Åpningstider for markedet: fredag 14.00-18.30, lørdag: 12.00-17.00 og søndag 12.00-16.00. Detaljert program for dagene kommer, men vi kan nevne konsert i Alstahaug kirke, fredag, med vokalensembelet Pianissimo (konserten starter kl. 19.00, slik at alle deltakere på markedet kan rekke konserten hvis ønskelig), julebuffet i Margrethes kafé, Barnas museum på søndag, og forhåpentligvis ferske bakervarer fra eldhuset.

For å delta:
Ring oss på telefon 75 11 01 50 eller send en e-post til Grethe, grpl@helgelandmuseum.no, innen 6. november. Opplys om navn på selger og oppgi hva slags type salgsvarer du/dere tilbyr.
Ved stor pågang vil deltakere med en tydelig håndverks- og småskalaprofil prioriteres.
Adventshelga i fjor var preget av mørkt og ruskete vær. I år krysser vi fingre for et nydelig vintervær og vi vil fokusere på god og stemningsfull belysning og tydelig merking av salgsområdene på tunet.

Med forbehold om mindre endringer i tidspunkt.

Votteuke

 VotteukeAktiviteter i uke 41

Primstaven skal snus til vintersiden og dette markerer vi denne uka. Torsdag 13. oktober kl. 19.00 kan du delta på hyggelig votteaften i Margrethes kafé. Fredag formiddag blir det kåserikafé med Åshild Bårdgård Blyseth der hun forteller om primstaven og merkedager på Helgeland. Søndag 16. oktober er det Barnas museum med kreative aktiviteter for barn i alle aldre. Søndagsbuffet i Margrethes kafé fra kl. 13.00-16.30. Flere varme og kalde retter og desserter. Velkommen!

Nordlandsseminaret 2016

Jekter ved Rødøy, foto: NordlandsmuseetNordlandsseminaret 2016: ”Farleia”

20.- 21. oktober, Petter Dass-museet

Petter Dass-museet er arena når Helgeland Museum i samarbeid med Nordlandsmuseet, Museum Nord og Nord Universitet invitererer til Nordlandsseminaret 2016, 20.-21. oktober.
Tema for årets seminar er «Farleia», og seminardagene vil gi oss både relevante foredrag og informasjon om pågående prosjekter «langs leia».
Seminaret vil være aktuelt for ansatte i museum og arkiv, historielag, kystlag og andre organisasjoner innen kulturminnevernet, og andre som har interesse for årets tema.

Se Helgeland Museums nettsider for fullstendig program og påmeldingsinformasjon.