fbpx

Barnas museum 23. februar

Søndag 23. februar kl. 12.00-15.00
Barnas museum: Fastelavn

Vi feirer fastelavn med å lage fastelavnsris og karnevalsmasker i Stabburet. Barn og barnefamilier kan også gå på ”fjærjakt” inne i museet. Materialavgift fastelavnsris kr 20,-.
Fastelavnsboller selges i Margrethes kafé.

Kom når du vil – gratis inngang.

Kåserikafé Trond Carlsen

Fredag 6. mars kl. 12:00
KÅSERIKAFÉ: «De grønne båtan»
Trond Carlsen ga i høst ut boken De grønne båtan, historien om alle båtene som tilhørte Det Helgelandske Dampskibsselskab. Boken omhandler også samferdeselshistorien på Helgeland fra selskapets start frem til i dag. Selskapet så dagens lys i 1867 og eksisterte frem til 1957 da det skiftet navn til Helgeland Trafikkselskap. Foruten om skipsomtaler er det også stoff om folkene ombord. Bokens billedmateriale er unikt. Det er hentet fra avdøde Per Lillegaards samling. Denne fredagen forteller han fra boken. 

Gratis inngang.

Foredrag Jon Suul 21. mars

Lørdag 21. mars kl. 14.00
Lørdag kl. 14: «Gammelt håndverk fra Alstahaug»

Jon Suul er arkitekt og tidligere direktør i Norsk Kulturminnefond. Over flere tiår har han samlet opplysninger til et bokverk om håndverkere og gammelt håndverk nordenfjells. Nå kommer han til Alstahaug for å fortelle om gammelt håndverk fra vårt nærområde.

Inngang kr 100,-. Årskortkunder kr 50,-.

Barnas museum 22. mars

Søndag 22. mars kl. 12.00-15.00
Barnas museum: Vaffeldag og påskepynt

Visste du at vaflene har sin egen merkedag? Marimesse, 25. mars, har i Sverige fått navn som vår frues dag, etter Jomfru Maria og vårens begynnelse. Historien forteller at våre naboer uttalte “Vårfrudagen” litt slurvete, slik at den etter hvert ble til “Våffeldagen”. Hvorvidt dette faktisk er tilfellet, vites ikke. Men man vet at man har feiret Maria budskapsdag både i Norge og Sverige med kakespising i mange år, kanskje også nettopp vafler. I vår tid feires den store europeiske vaffeldagen alltid rundt 25. mars.

Barn og barnefamilier som besøker oss på denne vaffeldagen kan være med på ulike aktiviteter: finn «vaflene» vi har gjemt rundt omkring i museet, og lag påskepynt i Stabburet. I Margrethes kafé selges nystekte vafler.

Kom når du vil – gratis inngang.

Kåserikafé 3. april

Fredag 3. april kl. 12.00
Kåserikafé: «Verdt å ta vare på?»

Hva kan gjøres for å berge et gammelt, falleferdig hus? Hvordan går du fram for å søke hjelp og tilskudd?

Maja Lovise Sætermo og Sverre Walter Tørriseng fra Helgeland Museums bygningsvernavdeling gir gode råd på veien.

Gratis inngang.

Verdens bokdag 23. april 2020

Torsdag 23. april kl. 19.00
Kveldsarrangement: «Å lese i sirkel»
En bok kan ta deg til fjerne himmelstrøk, dra deg inn i en spennende fortelling eller gi deg ny innsikt og forståelse. Mens noen foretrekker å dykke ned i bøkenes verden på egen hånd, velger andre å lese sammen.

Mona Vistnes, Inga-Marie Lund, Hilde Sand, Liv Larsen, Cathrine Egeness og Margit Langseth utgjør «Leselaget», en bokklubb som leser i fellesskap, og som møtes jevnlig for å diskutere det de har lest. På Verdens Bokdag kommer de til Alstahaug for å dele sine bokanbefalinger, og å gi publikum et innblikk i hva bokklubben betyr for dem. Møt «Leselaget» i avslappet stemning med kveldsmat på Margrethes kafé.

Gratis inngang.

Barnas Museum 26. april

Søndag 26. april kl. 12.00-15.00
Barnas museum: «Vestlys verden»

I år er det 100 år siden Anne Cath. Vestly ble født.
Vi feirer dette og Verdens bokdag, med litteratursti, høytlesning fra Vestlys univers, og verksted på tunet, hvor alle barn kan få lage sin egen Knerten eller Karoline med tau og pinner.

Ann Kristin Mathisen fra Kulturbadet Bibliotek leser høyt fra en av Vestlys bøker i eldhuset kl. 12.30, 13.30 og 14.30.

Kom når du vil – gratis inngang.

Kåserikafé 15. mai

Fredag 15. mai kl. 12.00
Kåserikafé: «Hermetikk, takk»

I perioden 1895 til 1919 ble 11 hermetikkfabrikker etablert på Helgeland. Flertallet av fabrikkene på Helgeland fikk kort levetid, og ble nedlagt etter få år, særlig på 1920-tallet. Seinere ble ytterligere et par fabrikker etablert. Da særlig fabrikker som produserte hermetiserte krabber.

Avdelingsleder Ann Kristin Klausen fra Helgeland Museum, Nesna, kommer til vår kåserikafé for å fortelle mer om hvem som grunnla de første hermetikkfabrikkene, hvorfor og hva som ble produsert. Bildet viser arbeiderne på hermetikkfabrikken Roal på Nesna, ca. 1916. 

Gratis inngang.

Utstillingsåpning Jefta

Lørdag 23. mai kl. 14.00
Lørdag kl. 14: «Jefta-visen: …Et Løfte som ey var at love»
Åpning av ny temautstilling.

En fars skjebnesvangre løfte og en datter som sørger over sin egen skjebne; historien om Dommeren Jefta og hans datter, er en av de mange dramatiske historiene fra Det gamle testamente. Petter Dass gjenfortalte historien i sin Bibelsk Visebok, og nettopp denne sangen har gjennom i ettertid blitt den av Petter Dass’ sanger som vi kjenner flest ulike melodivarianter til. Hvorfor ble denne sangen så populær, og hva handler den egentlig om? Bli kjent med folketonene og den dramatiske historien i vår temautstilling.

Inngang kr 100,-. Årskortkunder kr 50,-.

Byfrokost i Petter Dass´ånd


Torsdag 11.juni kl. 07:00-10:00
I SANDNESSJØEN SENTRUM: Byfrokost i Petter Dass´ ånd

Norges store dikterprest Petter Dass (1647-1707) blir hedret med Petter Dass-dagene på Alstahaug annet hvert år. Festivalen er en tradisjonsrik litteraturfestival, som siden 1983 har vært arrangert i Alstahaug kommune. Festivalen ble etablert etter initiativ fra Nordland Fylkeskommune, og sammen med Hamsun-dagene er dette landsdelens eldste litteraturfestival. I 2018 inngikk Helgeland Sparebank og Petter Dass-dagene et samarbeid der lokalbanken er festivalens hovedsponsor. I den forbindelse startet vår hovedsponsor en tradisjon med utefrokost i sentrum av Sandnessjøen, der befolkning og næringsliv kan møtes til en trivelig sammenkomst. Alle innbyggere og tilreisende er velkommen til en velfylt buffet 11.juni mellom kl. 07:00-10:00 på parkeringsplassen bak Kulturbadet i Sandnessjøen. Banken vil hedre alle kystens gode drivkrefter. Bankens egne ansatte stiller som kelnere.

 

Petter Dass-dagene 2020

Petter Dass-dagene 11.-14.juni 2020
Petter Dass-dagene er en tradisjonsrik litteraturfestival som har vært arrangert i Alstahaug kommune siden 1983. Festivalen er en av landets eldste litteraturfestivaler og er en sentral kulturfestival regionalt og nasjonalt. Petter Dass-dagene er prioritert med tilskudd fra Nordland fylkeskommune og Alstahaug kommune. Hovedsponsor for festivalen 2020 er Helgeland Sparebank.

Petter Dass sine Katekismesanger er sanger om de ti bud. De er et poetiske uttrykk for leveregler som lenge har vært å betrakte som gjeldende lov. Disse har satt temarekken for festivalen de senere årene. Petter Dass-dagene 2020 retter fokus på det fjerde bud. Festivalens tittel for 2020 er: «Du skal hedre din far og din mor-skal vi virkelig det?», og knytter tema til debatt omkring familiens rolle i fortid og nåtid. Videre stilles det også spørsmål som omhandler demokrati og samfunn. For mer informasjon om programmet se her.

Kåserikafé 4. september

Fredag 4. september kl. 12.00
KÅSERIKAFÉ: Min oppvekst på Lånan 1952-1966

Helge Arnt Johansen kom i fjor høst ut med boken Min oppvekst på Lånan 1952-1966. I dette kåseriet forteller han om et området som i dag for lengst er fraflyttet, men som på 1950-tallet hadde ti familier med rundt 40 innbyggere på øya. De hadde ikke butikk på hjemstedet, ikke skole eller fotballbane – men heller aldri tid til å kjede seg.

– Det var en annen verden, sier forfatteren av «Min oppvekst på Lånan 1952-1966».

Gratis inngang