fbpx

Kaare Espolin Johnson

Lørdag 6. februar kl.14:00
UTSTILLINGSÅPNING:
Kaare Espolin Johnson
Utstillingen vises i perioden 6.februar-15.desember

Kaare Espolin Johnson (1907-1994) er kjent for sine skildringer av Nord-Norge. Det er mennesker gjengitt i karrig natur; gjerne i kamp mot naturkreftene. Det er også mystikk og stemning, hav, fiskeskøyter, gjenferd og fiskere som fyller båtene med sine store kropper.  

Petter Dass sine verker kjente Espolin fra sin oppvekst både i Finnmark og i Bodø. Opprørt hav og ærfugler fulgte ham gjennom inntrykk av mektig nordlandsnatur, hvor han fra moloen i Bodø også opplevde fiskeskøytene på nært hold på vei over Vestfjorden. Bildene hans bærer preg av slit og mørke, men utstråler også en menneskelig varme. Det er en optimisme og en god porsjon humor i mørket. Sitt første oppdrag som illustratør fikk Espolin med Vett og uvett,1942. I 1967 fikk han oppdraget med å illustrere Ringelihorn og andre eventyr, og i 1972 Johan Bojers Den siste viking. I utstillingen som blir vist på Petter Dass-museet er arbeidene lånt inn fra Ken Roger Lisø, som har samlet Espolin arbeider gjennom en årrekke. Bildene i utstillingen viser et spenn av arbeider fra 1950-1990-tallet.

Barnas museum 7. februar

Søndag 7. februar kl. 12.00-15.00
BARNAS MUSEUM:

Vi forbereder fastelavn ved å lage fastelavnsris og karnevalsmasker i Stabburet. Barn og barnefamilier kan også gå på ”fjærjakt” inne i museet. Materialavgift fastelavnsris kr 20,-. Fastelavnsboller selges i Margrethes kafé. Verkstedsaktiviteten arrangeres med forbehold om at FHI-sine retningslinjer tillater det.

Kom når du vil – gratis inngang.

Guro Bræck

Lørdag 13. februar kl. 14.00
KONSERT: Guro Bræck, «Fra kirkespir og seljekvist»

Margrethes Kafé

Konsertens repertoar består i hovedsakelig av norske folketoner; arrangert og improvisert ved pianoet. Tittelen viser til melodien «Litle fuglen sette seg». Fuglesangen når fram til den som lytter, enten den blir kvitret fra kirketårnet eller fløytet fra den minste kvist. Den norske folkevisa, slik den tradisjonelt er blitt fremført, blir gjerne sunget av en enkelt stemme eller spilt enstemt på et instrument.  Melodiene har samtidig en dybde i seg hvor man kan finne flere lag med musikalsk spenning. Dette innbyr til mange ulike tolkninger på tvers av sjangere. – Dette har jeg forsøkt å få fram gjennom klaveret. Programmet varer i ca 30 minutter.

Inngang kr. 150,-

Morsdagsmiddag i Margrethes kafé

Søndag 14. februar kl.13:00-16:30
MORSDAGSMIDDAG:

I anledning morsdag, Valentines dag og fastelavn serveres det morsdagsmiddag i Margrethes kafé.

Egen morsdagsmeny og salg av fastelavnsboller. Vi har kun 32 sitteplasser i kafeen, og tar derfor imot bordbestillinger.

Første bordsetning fra kl. 13.00 til 14.30,
andre bordsetning fra kl. 15.00 til 16.30.
For bordreservasjon ring tlf. 75 11 01 50.

Kåserikafé 5. mars

Fredag 5. mars kl. 12.00
KÅSERIKAFÉ: «Hermetikk, takk»

I perioden 1895 til 1919 ble 11 hermetikkfabrikker etablert på Helgeland. Flertallet av fabrikkene på Helgeland fikk kort levetid, og ble nedlagt etter få år, særlig på 1920-tallet. Seinere ble ytterligere et par fabrikker etablert. Da særlig fabrikker som produserte hermetiserte krabber.

Avdelingsleder Ann Kristin Klausen fra Helgeland Museum, Nesna, kommer til vår kåserikafé for å fortelle mer om hvem som grunnla de første hermetikkfabrikkene, hvorfor og hva som ble produsert. Bildet viser arbeiderne på hermetikkfabrikken Roal på Nesna, ca. 1916. 

Gratis inngang

Barna museum 21. mars

Søndag 21. mars kl. 12.00-15.00
BARNAS MUSEUM: Natursti og tjuvstart på vaffeldagen
 
Vi feirer at det er snart er vår, snart påske og attpåtil snart vaffeldagen. Dagen markeres med natursti, påskepyntlaging, om FHI-sine retningslinjer tillater det, og selvfølgelig vafler på menyen! Barn må være i følge med voksne.

Kom når du vil, ingen deltakeravgift.