fbpx

Last ned enkeltnoter til Jefta-visen

Last ned enkeltnoter til Jefta-visen

Trykk på katalognummer i venstre kolonne, for å gå direkte til den aktuelle melodivarianten med noter og opplysninger om kilde.

Katalognr.KildeStedNedtegnet av
BIBV_011Aslaug Rikardsdotter GrovenRaulandEivind Groven
BIBV_012Aasmund GøytilGøytilsgrend, Lårdal (Telemark)O.M. Sandvik
BIBV_013Oskar ArntsenVerdalPaul Okkenhaug
BIBV_014Oskar ArntsenVerdalPaul Okkenhaug
BIBV_015Oskar ArntsenVerdalPaul Okkenhaug
BIBV_016Selje, Sogn og FjordaneReidar Djupedal
BIBV_017Selje, Sogn og FjordaneReidar Djupedal
BIBV_018Bjerkreim, DalaneOlav Sande
BIBV_019Syrstrand (Leikanger)Olav Sande
BIBV_020UlvikOlav Sande
BIBV_021ÅrdalOlav Sande
BIBV_022KvamsøyOlav Sande
BIBV_023SunnfjordCath Elling
BIBV_024Marie BogevoldMo i RanaCath Elling
BIBV_025Vang, ValdresCath Elling
BIBV_026TelemarkCath Elling
BIBV_027Magdalene HoddevikStadtCath Elling
BIBV_028Karen BleikvassliKorgenCath Elling
BIBV_029[Bent] KrutnesVefsnCath Elling
BIBV_031RanaOle Tobias Olsen, 1870
BIBV_032Hofterup, Harjager Skåne
BIBV_033Maren MarcussenStåby, DanmarkE. Tang Christensen, 1906
BIBV_034Johannes VedelHyllested, DanmarkH. Grüner Nielsen, 1910
BIBV_035Mine ChristensenRoskilde, DanmarkElisa Galskjøt, 1847
BIBV_036DanmarkNyerup & Rasmussen (publ.)
BIBV_038Lars LarsenHillerød, Nord-SjællandAnders Hansen
BIBV_039Even HeimdalFanaArne Bjørndal, 1938
BIBV_040SverigeOlaus Olsson
BIBV_041Guddalen, SunnfjordOlav Sande
BIBV_042SogndalOlav Sande
BIBV_043UllensvangOlav Sande
BIBV_044Johan LøvholtOfotenEinar Løvholt
BIBV_045Olav Knutson LiestølÅseralO.M. Sandvik
BIBV_046O.P. TveitVest AgderO.M. Sandvik
BIBV_047Svein Tveiten [Hovden]Hovda, SetesdalO.M. Sandvik
BIBV_048Rasmine StøylomVoldaO.M. Sandvik
BIBV_049Inga TonnaTelemarkO.M. Sandvik
BIBV_050Erling NordliElsfjordErling Nordli
BIBV_051Kr. P. AasmundstadRingebuEivind Groven
BIBV_052Gudrun Grave NorlundSeljordEivind Groven
BIBV_053Knut HeddiSetesdal
Fra Færøyene
BIBV_037 Færøyene Hjalmar Thuren
FO_046Palli Bech, Marie Eide Petersen, og Poul Eide.Porkeri, Tórshavn og TórshavnKarl og Marianne Claussen
FO_047Susanna SamuelsenHúsavíkKarl og Marianne Claussen
FO_048Nicolai Herman Sofus PoulsenÁrnafjørður, BorðoyKarl og Marianne Claussen
FO_049Marianne JacobsenNólsoyKarl og Marianne Claussen
FO_050Herluf BerthelsenFuglafjørðurKarl og Marianne Claussen
FO_051Gregorius MadsenKvívíkKarl og Marianne Claussen
FO_052Jacob Johannes MatresViðareiðiKarl og Marianne Claussen
FO_053Christian LudvigHvalbaKarl og Marianne Claussen
FO_054Sophus PedersenVágurKarl og Marianne Claussen
FO_055Jens DamVágurKarl og Marianne Claussen
FO_056Jacob HeinesenTjørnuvíkKarl og Marianne Claussen
FO_057Marius AbsalonsenVágurKarl og Marianne Claussen
FO_058Peter SplidtNesKarl og Marianne Claussen

Jephta for et nytt årtusen

Prosjekt Jephta for et nytt årtusen
Aandelige Tids-Fordriv eller Bibelske Viise-Bog utkom første gang i 1711 hos boktrykkeren Jørgen Matthisøn Godiche i København. Her har Petter Dass gjendiktet flere av de mest dramatiske fortellingene fra Det gamle testamente i tillegg til beretningen om Jesu syv ord på korset. En av de mest populære visene fra denne samlingen er «Om Jephtæh Løfte», en sangbar omskriving av historien om hærføreren Jephta fra «Dommernes bok» i Det gamle testamente. Den dramatiske fortellingen handler om at Jephta som, for å oppfylle sitt løfte til Gud, må ofre sin egen datter. Petter Dass gir uttrykk for at dette er en gal handling. Visen har vært populær i folkesangen både i Norge, Danmark, Sverige og på Færøyene. Det finnes registrert nærmere 90 forskjellige folketoner til denne teksten.

I Petter Dass-museets arkiv finnes en samling av notemateriale som ble samlet og renskrevet av Ivar Roger Hansen, Sangeren fra Alstahaug, 1986. I denne samlingen forekommer «Om Jephtæh Løfte» i omlag 55 avskrifter, bl.a. fra musikkmanuskripter etter folketonesamlere som O.M. Sandvik, Olav Sande, Cath. Elling og Paul Okkenhaug. 13 av melodiene i vår samling er fra Færøyene.

Disse 55 melodivariantene dannet utgangspunktet for prosjektet Jephta for et nytt årtusen. Prosjektets mål er å legge til rette for økt bruk av folketonene til den bibelske visen. Prosjektet har gått ut på å digitalisere de håndskrevne notene i vår samling, og sammenstille dem med tilgjengelige faksimiler av originale nedtegnelser der det har vært mulig. Alle faksimiler er publisert med tillatelse fra det oppgitte eierarkiv. Det arbeides med å videreføre prosjektet gjennom å ta for seg de nedtegnete melodiene som finnes til øvrige sanger fra Petter Dass.

Last ned notekatalogen i sin helhet.
Last ned enkeltnoter.
Finn melodivarianter på kartet.

Prosjektet «Jephta for et nytt årtusen» er gjennomført med støtte fra
Norsk senter for folkemusikk og folkedans.

 

Månedens gjenstand

Månedens gjenstand

Gjennom hele året presenterer Petter Dass-museet ”Månedens gjenstand” som stilles ut i museets foajé. Gjenstanden presenteres også gjennom tekst og bilder i Helgelands Blad, og påfølgende måned flyttes utstillingen til Kulturbadet Bibliotek i Sandnessjøen for visning der.

Se alle våre digitale miniutstillinger med «Månedens gjenstand» fra 2020 her.

Petter Dass-dagene 2022

 

Litteraturfestival i Alstahaug 17.-19.juni 2022.

Petter Dass-dagene er en tradisjonsrik litteraturfestival som har vært arrangert i Alstahaug kommune siden 1983. Festivalen er en av landets eldste litteraturfestivaler og er en sentral kulturfestival regionalt og nasjonalt. Petter Dass-dagene er støttet med tilskudd fra Nordland fylkeskommune, Alstahaug kommune og Helgeland museum. Øvrige samarbeidspartnere er Sparebank 1 Helgeland, Helgland Blad, Scandic, Hertz og Fritt ord. Programmet legges ut i sin helhet her med billettlenker oppført under de respektive arrangementene-se nedenfor. Årets program finner du her: PETTER DASS-DAGENE 2022

Festivalforfatter 2022: Simon Stranger
Bokbad lørdag 18.juni kl. 14:00
Petter Dass-museet

Billetter fås kjøpt her.
Bokbader Margit Langseth.

Simon Stranger (f. 1976) er fra Oslo. Han har siden debutenwi 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for «De som ikke finnes». Bøkene har høstet svært gode kritikker og er oversatt til flere språk. Romanen «Leksikon om lys og mørke» ble tildelt Bokhandlerprisen i 2018, og er oversatt til over 20 språk. Hans seneste roman, «304 dager» utkom høsten 2021. 

Kokotopia i middelalderen, Kokotopia i antikken, 2021, Kokotopia i oldtiden, 2019, Kokotopia i middelalderen, 2018, De som ikke finnes, 2014, Verdensredderne, 2012, Barsakh, 2009, Gjengangeren, 2006 og Krusedullen, 2005.

Festivalkunstner 2022: Lisa Aisato
Møte med kunstner lørdag 18.juni kl. 16:00
Petter Dass-museet

Billetter fås kjøpt her.  Kunstnersamtale i regi av Julie Henning.

Lisa Aisato er en av Norges mest kjente illustratører. Hun er også forfatter og billedkunstner, født i 1981. Hun har gitt ut flere bøker og illustrert ukentlig for Dagbladet Magasinet fra 2009 til 2020. Lisa Aisato er kanskje mest kjent for illustrasjoner i bøker som “Snøsøsteren”,“Til ungdommen”og hennes egen bok «Livet – illustrert», der hun har samlet illustrasjoner fra de siste 12 årene. I 2018 illustrerte hun Maja Lundes megabestselger Snøsøsteren, og i 2020 kom den uavhengige oppfølgeren Solvokteren.

Aisato er også kjent for billedbøkene Jenta som ville redde bøkene, skrevet av Klaus Hagerup, Odd er et egg og En fisk til Luna, samt serien om trollet Tambar, skrevet sammen med Tor Åge Bringsværd, og de kritikerroste og bestselgende bøkene Snart sover du, skrevet av søsteren Haddy Njie, og Til ungdommen og Til de voksne, skrevet av Linn Skåber. Lisa Aisato er nominert til og har vunnet en rekke priser. For å nevne noen de siste årene: I 2021 nominert til Astrid Lindgren Memorial award 2022. I 2020: Nominert til Bokhandlerprisen sammen med Maja Lunde for boken Solvokteren. Aisato mottok gullmedalje i kategorien Holiday Book i Moonbeam Children’s Book Awards i 2020, for boka The night of his birth, sammen med Katherine Paterson. I 2020 ble hun også nominert til Arks barnebokpris for boka Solvokteren sammen med forfatter Maja Lunde. I 2019 var hun vinner av Bokhandlerprisen for boka Livet – illustrert.

Foto:Knut Bry

Mari Boine Trio i Alstahaug kirke søndag 19.juni kl. 19:00

Siden debuten for over 30 år siden har Mari Boine levert en helt utrolig innholdsrik diskografi, og spredd vår felles kulturarv over hele verden. Hun har også (mildt sagt) blitt hedret for dette –med bøtter og spann med Spellemannspriser (inkludert hedersprisen), Rockheim Hall of Fame, Nordisk Råds Musikkpris, Samerådets Ærespris, Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, Ole Vig-prisen, Finmark Fylkes Kulturpris, Anders Jahre’s Kulturpris, æresdoktorat, utnevnt til statsstipendiat og mye mer –en liste som kan ta pusten fra de fleste.

Mari Boine skaper musikk i grenselandet mellom samisk og annen folkemusikk, rock og jazz, og leverer live-opptredener som kan ta pusten far alle og enhver, i trio-eller fullt band format.

I Alstahaug får publikum oppleve Mari Boine Trio. Medvirkende er:

Mari Boine (vokal)
Georg Buljo (gitar)
Gunnar Augland (trommer)
Eraker / David Solheim (lyd)
Wanpen Algar (PA)

Billetter fås kjøp her: Mari Boine Trio

 

Foto: Knut Utler

Kajsa Balto Band i Alstahaug kirke lørdag 18.juni kl. 20:00

Urkraft møter det moderne i Kajsa Balto sitt heilt unike musikalske uttrykk, der joik og nordsamisk tekst blir presentert i et popmusikalsk lydbilde. Kajsa Balto har markert seg som en sterk vokalist og formidler. I ryggen har hun strålende musikere som er med på å gjøre konsertene til mektige opplevelser. Forrige album Buot Eallá kom i 2020 og fikk strålende kritikker. «Kajsa Baltos album «Buot eallá» var 2020s mest magiske øyeblikk i norsk musikk. Den har en nærhet og inderlighet som gir meg gåsehud, igjen og igjen.» – Arne Berg, musikkjournalist, NRK

Medvirkende i Alstahaug er: Kajsa Balto – vokal, Ragnhild Tronsmo Haugland – cello, David Aleksander Sjølie – gitar, Karoline Bjørhei – trommer, perkusjon, Simen Scharning – lyd

Hennes siste album Sámi juovllat slippes 19.november 2021

Billetter fås kjøpt her: Kajsa Balto Band

 

Foto: Kløvstad, Politihøgskolen

Politimester i Nordland Heidi Kløkstad og
forfatter Hanne Kristin Rohde

Det etiske seminar i Alstahaug kirke lørdag 18.juni kl. 11:00-13:00

Samtale etter foredragene ledes av Olav Rune Ertzeid Billetter fås kjøpt her

Politimester i Nordland Heidi Kløkstad
Heidi Kløkstad, er politimester i Nordland politidistrikt. Hun er opprinnelig fra Bodø, og er utdannet jurist. Siden 1995, har hun jobbet i politiet. Først i Narvik politidistrikt, deretter i Salten politidistrikt og fra 2016 i Nordland politidistrikt. I april 2021 ble hun utnevnt i statsråd til politimester i Nordland, etter å ha vært konstituert politimester siden januar 2020. Heidi har tidligere vært visepolitimester i Nordland i perioden 2016-2020, og påtaleleder i Salten politidistrikt og deretter Nordland politidistrikt i perioden 2007-2016. I tillegg har hun vært styreleder ved Politihøgskolen i perioden 2011-2018.

Heidi Kløkstad er veldig dedikert i sitt arbeid og har høy yrkesstolthet, og hun har en sterk lojalitet til det viktige samfunnsoppdraget som politiet har. En av hjertesakene til politimesteren er å forebygge grov vold og seksuelle overgrep mot barn og unge, og nettopp dette temaet er det Heidi ønsker å snakke om når hun tar turen til Petter Dass-dagene i juni 2022. Hva er det som former oss som menneske, og hvilken bagasje har vi med oss? Det er ingen mennesker som er født til å drepe andre (jfr. det 5. budet), men det er mange omstendigheter som former oss som person og påvirker de valgene vi tar.


Hanne Kristin Rohde

Forfatter Hanne Kristin Rohde
Hanne Kristin Rohde har jobbet i politiet i 25 år, de 5 første årene som politiadvokat, de siste 20 årene som leder. I 11 av disse årene i toppledersjiktet; fra 2008-2014 som politiinspektør og leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo Politidistrikt. Som toppleder bemerket hun seg som en tydelig, åpen og uredd leder som satte ord på de utfordringene politiet møter i sin hverdag. Hanne Kristin har ved flere anledninger uttalt til media at åpenhet og ærlighet er viktige verdier for henne som leder. Hun er utdannet jurist, og startet yrkeskarrieren i Kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet. I 1989 begynte hun i politietaten.

I 2009 var Hanne Kristin Rohde en av flere nominerte til årets navn i VG og i 2010 ble hun kåret til årets Osloborger av Aftenpostens lesere. I 2011 ble hun kåret til årets råeste kvinne over 40 år av bladet Alt for damene, og i 2014 ble hun kåret til årets 3. modigste kvinne av magasinet TARA. I juni 2014 sa Hanne Kristin opp sin stilling som toppleder i hovedstadspolitiet. Nå holder hun erfaringsbaserte, inspirerende foredrag og skriver kriminalromaner. Som krimforfatter har Hanne Kristin gjort kometkarrière. Hun ga sin krimhelt Wilma Lind sin egen jobb i politiet, og viser frem politiet fra innsiden med en faglig tyngde bare en med mange år i politiet kan beherske. Samlet opplag for Wilma Lind-romanene er pr 13. april 2018 kommet opp i 220 000. I 2015 lanserte Hanne Kristin sin personlige bok – «Kjemp for alt hva du har kjært». Boken er basert på hennes erfaringer som leder og menneske. Den er en fortelling om å finne urkraften i seg; å bli sterk, om å finne sitt eget grunnstoff, om å ta ledelsen i eget liv og bli den beste utgaven av seg selv.

Åpningskonsert med Helgeland Sinfonietta i Alstahaug kirke fredag 17.juni kl. 18:30

WE ARE BACH. Helgeland Sinfonietta følger opp suksessen med Brandenburger Tour i 2021 og foretar et nytt dypdykk i den musikalske skattekisten til Johann Sebastian Bach. På programmet ved åpningen av Petter Dass Dagene i 2022 står hans berømte orkestersuite i h-moll, sammen med andre tidløse konserter. Det blir også nyskapende musikk hvor vi trekker fram samtidskomponister som har tranformert Bach i egne verk.

Helgeland Sinfonietta er et profesjonelt ensemble med høy kompetanse og stor fleksibilitet. Siden starten i 1998 har Helgeland Sinfonietta realisert opp mot 250 oppsetninger. Kunstnerisk leder er Prof. Nicholas R. Carthy. Billetter fås kjøp her

Ronny Spaans
Litteraturseminar søndag 19.juni kl. 12:30
Petter Dass-museet

«Skrømt og daude i Nordlands Trompet«

Tenestejenta Nille Jonsdotter vart halshoggen i 1687 i Steigen. Ho skulle ha drepe sitt eige barn. I saka mot henne vart skrik og rop frå gjenferdet til barnet bruka som prov på ugjerninga hennar. Historia om dette gjenferdet er den einskildhendinga som får størst plass i «Nordlands Trompet». Av denne omtalen får vi vita kva syn Petter Dass ikkje berre hadde på denne spesifikke saka, men òg på juryordninga, magi og trolldom. Spaans viser at Dass hadde eit syn som var moderne for si tid.

Ronny Spaans er fyrsteamanuensis i nordisk litteraturvitskap ved Nord universitet. Han er frå Brønnøysund og har ein doktorgrad frå Universitetet i Oslo frå 2015 om den nederlandske diktaren Joannes Six van Chandelier (1620–1695), som levde samtidig med Petter Dass. Avhandlinga er publisert på Amsterdam University Press i 2020. Han har òg skrive artiklar om Petter Dass, Olav Nygard og Olav H. Hauge. Vert for litteraturseminaret er Tor-Helge Allern.
Billetter fås kjøpt her.

Klaus Johan Myrvoll
Litteraturseminar søndag 19.juni kl. 14:00
Petter Dass-museet

«Den fæle futen og den saklause leiglendingen? Ei drapssak på Helgeland i 1690 sett i ljos av lovverket»

I 1690 døydde leiglendingen Nils Kristoffersson på Sandnes (ved dagens Sandnessjøen) etter eit slag med flatsida av ein kårde. Det var futen Peter Angell, verbror til Petter Dass, som stod for kårdeslaget. Rettssaka som fylgde, illustrerer godt den tids rettspraksis. Angell vart frikjend, men kva botna saka eigenleg i?

Klaus Johan Myrvoll (f. 1981) er professor i nordisk språkvitskap ved Universitetet i Stavanger. Han er utdana norrønfilolog og har doktorgraden på ei avhandling om datering av skaldedikt. I tillegg til norsk og nordisk språkhistorie og norrøn litteratur har han arbeidt mykje med genealogi, lokalhistorie og lov og rett i gamal tid, med vekt på mellomalderen og tidleg nytid (1500- og 1600-talet). Vert for litteraturseminaret er Tor-Helge Allern.
Billetter fås kjøpt her.

Ivar Roger Hansen
Litteraturseminar søndag 19.juni kl. 15:30
Petter Dass-museet

«Da skeer et Mord paa tre Maneer…»
Et blikk på Petter Dass’ forklaring til Det femte bud i et religiøst, samfunnsmessig og kulturhistorisk perspektiv. 

Hansen vil se på hvordan Petter Dass’ katekismesang til Det femte bud forholder seg til Luthers forklaring i hans store katekisme, til bestemmelsene «Om Manddrab» i kong Christian Vs Norske Lov og hvilken rolle teksten har hatt i norsk kulturhistorie.

Ivar Roger Hansen var daglig leder ved Petter Dass-museet fra 2004–2013. Fra 2014–2020 var han direktør ved Ringve Musikkmuseum i Trondheim. Han arbeider nå som frilans forsker og forfatter og vil publisere et større dokumentasjonsarbeid om Petter Dass i løpet av året. Vert for litteraturseminaret er Tor-Helge Allern.

Billetter fås kjøpt her

Kunstworkshops for barn med Elisabeth Petch
lørdag 18. juni og søndag 19.juni kl. 12:00-15:00

Lørdag 18.juni kl.12:00-15:00: Utforsk monotrykk – workshop for barn

Bli med og utforsk monotrykkets muligheter: Vi maler på trykkplater, og ser hvordan ulike redskaper og objekter kan gi oss spennende kunstneriske uttrykk! Gjennom lek med farger og materialer, får deltakerne mulighet til å lage hvert sitt unike trykk. Passer for barn fra ca. 4 år og oppover. Drop-in. (Noe venting må påregnes ved stor pågang).


Søndag 19.juni kl. 12:00-15:00: Bokmerke-workshop

Slipp kreativiteten løs og lag ditt eget bokmerke! Gjennom bruk av ulike materialer får deltakerne mulighet til å sette sitt personlige preg på sluttproduktet. Passer for barn fra ca. 6 år og oppover. Drop-in. (Noe venting må påregnes ved stor pågang).

 

Elisabeth Petch (f. 1986) er kunstner med base på Tjøtta i Alstahaug kommune. Hun har sin utdannelse fra avd. for spesialisert kunst ved Kunsthøgskolen i Bergen (2011), samt etterutdanning i Kuratorarbeid fra Høgskolen i Sørøst-Norge (2017). Hennes arbeider tangerer både billedkunst- og kunsthåndverksfeltet, med tekstil og trykk som en stadig tilbakevendende tendens. I tillegg til egen kunstnerisk praksis jobber Petch som kunstlærer i kulturskolen, og er driver av visningsstedet Galleri Ö (@distriktsgalleriet) på Tjøtta.

Deltakeravgift kr. 50,-. Billetter kjøpes i resepsjonen. Kom når dere vil.

Multimediaforestilling for barn lørdag 18.juni kl. 18:00 «Ut av munnen» Petter Dass-museet

Nesna musikk- og kulturskole og Nesna bibliotek har produsert forestillingen Ut av munnen basert på boka av samme navn. Berit Oksfjellelv leser fra sin egen bok og Tove Sjåfjell spiller musikk fra Children’s Corner av den franske komponisten Claude Debussy. Samtidig vises bildene som illustrerer boka på lerret. Illustrasjonene er laget av Jens Kristensen. Ut av munnen er beregnet på barn fra 4 til 8 år. Den varer ca. 25 minutter og vises auditoriet i Petter Dass-museet. Medvirkende: Berit Oksfjellelv: forfatter og oppleser, Tove Sjåfjell:pianist, Sjur Berglann: tekniker:

Billetter koster 50 kr og fås kjøpt her.

Hallvard Kjelen, «Litterære landskap»
Bokpresentasjon og foredrag søndag 19.juni kl. 17:00
Petter Dass-museet

Korleis har helgelandslandskapet vorte framstilt litterært gjennom 200 år? Det konkrete landskapet har endra seg på mange måtar, ikkje minst som resultat av industrialiseringa. Vår måte å oppfatte og lese landskapet på har òg endra seg, og det er dette som er tema for føredraget. Tekstane som føredraget tek utgangspunkt i, viser ulike aspekt ved landskapet og eksemplifiserer ulike forståingar av samspelet mellom landskap og menneske. Er landskapet til for menneskeleg utnytting? Skal vi juble over eller gråte over dei endringane som modernisering av landbruk og fiske fører med seg? Kva har størst verdi: den frittrennande fossen eller fossen som er sett i arbeid og lagar elektrisitet? Lesingane av desse til dels lite kjende tekstane viser korleis natur og kultur er uløyseleg samanvove, og at landskap og natur alltid òg er sett gjennom nokre bestemte kulturelle briller.

Hallvard Kjelen er førsteamanuensis i norskdidaktikk ved Nord universitet, Nesna.

Billetter fås kjøpt her.

Månedens gjenstand 2019

Månedens gjenstand 2019

Bokåret 2019 var en markering av at det var 500 år siden den første norske boka ble trykt. I den anledning viet Petter Dass-museet i 2019 særlig oppmerksomhet til museets boksamling, og presenterte utvalgte bøker fra samlingen under fanen ”Månedens gjenstand”.

Desember 2019
Månedens gjenstand i desember 2019 er et eksemplar av årsskriftet Juletræet for 1851 av Peter Christen Asbjørnsen.
Les mer.
November 2019
Månedens gjenstand i november 2019 er et eksemplar av Dr. Anton Chr. Bangs Norske Hexeformularer og Magiske Opskrifter, utgitt i 1901-02.
Les mer.
Oktober 2019
Månedens gjenstand i oktober 2019 er et eksemplar av
Petter Dass’ Aandelige Tids-Fordriv eller Bibelske Viise-Bog, trykt i 1804.
Les mer.
September 2019
Månedens gjenstand i september 2019 er et eksemplar av
Petter Dass’ Katekismesanger, fra 1698.
Les mer.
August 2019
Månedens gjenstand i august 2019 er et eksemplar av Gustav Peter Bloms Bemærkninger paa en Reise i Nordlandene og igjennem Lapland til Stockholm, i Aaret 1827, utgitt i Christiania, 1830 på R. Hviids Forlag.
Les mer.
Juli 2019
Månedens gjenstand i juli 2019 er et eksemplar av Ludvig M. Lindemans Koralbog, autorisert i 1877. Vårt eksemplar er fra sjette opplag, som ble utgitt på J.W. Cappelens Forlag i Kristiania, 1906.
Les mer.
Juni 2019
Månedens gjenstand i juni 2019 er et eksemplar av Kristian Winterhjelms lyrikkantologi Norsk Lyrik efter 1814, 5. utgave, utgitt i 1891 på Alb. Cammermeyers forlag, Kristiania og Kjøbenhavn.
Les mer.
Mai 2019
Månedens gjenstand i mai 2019 er et eksemplar av M.B. Landstads Kirkesalmebog
og Elias Blix’ Nokre Salmar, utgitt av Huseby & Cos Forlag i Kristiania, sannsynligvis 1894.
Les mer.
April 2019
Månedens gjenstand i april 2019 er et eksemplar av Petter Dass’ Nordlands Beskrivelse [Nordlands Trompet], trykt i Bergen i 1776.
Les mer.
Mars 2019
Månedens gjenstand i mars 2019 er et eksemplar av trilogien Sjælens Luth, Brude-Skammel og Liigbaar, av Marcus Carstensen Volqvartz, trykt og bekostet av A. H. Godiches Efterleverske, København 1778.
Les mer.
Februar 2019
Månedens gjenstand i februar 2019 er et eksemplar av boken Epistler og Evangelier, sangviis forfattede i beqvemme Melodier, av Steen Wirtmand og Petter Dass, trykt på Fr. D. Beyers Forlag, Bergen 1847.
Les mer.


Bautaen på Alberhaugen

På Alberhaugen på Alstahaug troner Petter Dass,  flere meter oppe på den høye granittbautaen. Han skuer ut over det samme landskapet som vi ser, på skipsleia, og på det historiske kirkestedet.

Slik har han stått siden den augustdagen i 1908 da monumentet ble avduket. Petter Dass kom tilbake til Alstahaug litt over 200 år etter sin død. Allerede sju år tidligere viste mannen bak, billedhugger Georg Andreas Heggelund fra Lødingen, frem ei portrettbyste i gips hos kunsthandler Blomquist i Kristiania.

På denne tiden foregikk det ei slags kulturell oppvåkning knyttet til Alstahaug. Flere ildsjeler begynte et viktig arbeid for å minnes dikterpresten. Den engasjerte husmannen Johan Beck Slåtterøy var den som først lanserte ideen på et møte i skolehuset i bygda i 1890. Flere tente på tanken, og etter hvert spredde den seg også til hovedstaden. Der møttes engasjerte nordlendinger i Nordlændingernes Forening, og Petter Dass sto som en viktig kulturell referanse blant medlemmene.

I 1901, samtidig som Heggelund viste sin byste, ble arbeidet med å realisere minnesmerket på Alstahaug styrket. Det ble satt ned en egen arbeidskomité. Men først i 1907 ble det fart i prosessen, og komiteen lyste ut en konkurranse hvor kunstnere kunne sende sine utkast til et monument.

Det ble arkitekt August Nielsen, som også var nordlending, som fikk oppgaven med å realisere monumentet. På Alberhaugen ble det reist ei nærmere 11 meter høy granittsøyle. Heggelunds byste av dikterpresten ble støpt i bronse, og plassert i en buet nisje på en pidestall som kan minne litt om en prekestol.

Da monumentet ble avduket 26. august 1908 var det mange som hadde tatt turen til Alstahaug for å overvære begivenheten, og båtene lå tett i vågen. Biskop og landsdekkende aviser var tilstede. Stortingsmann Sofus Arctander, som hadde ledet arbeidskomiteen, holdt en lengre tale, og begivenheten ble også behørig markert med gudstjeneste i Alstahaug kirke.

I dag er den mer enn hundre år gamle bautaen et viktig kulturminne på Alstahaug, på lik linje med middelalderkirken og prestegården. Den er ikke bare et varig monument over Petter Dass, men også over nordlendingene sin sterke tilhørighet til hjemtraktene og deres kulturelle identitet.

 

Save

Save

Kreditering av verk

TALLET SYV – MUSEETS UTSTILLINGSKONSEPT
Utstillingen er designet av Kvorning Design, København. De har latt seg inspirere av fjellkjeden Syv Søstre. Utstillingen er ikke lineært oppbygd. Dvs. at man kan oppleve den i hvilken som helst rekkefølge man selv ønsker. Hovedutstillingen består av syv utstillingsvegger i forskjellig høyde, som tar for seg syv ulike temaer relatert til Petter Dass. Disse temaene gjenspeiles i montrene foran. Tallet 7 er også brukt på andre måter i utstillingen, og er den gjennomgående metaforen i både innhold og design. 7 er et av de mest symbolladede tallene vi har. Vi kjenner det fra alle livets sammenhenger; både i religiøs betydning (7 himler, 7 dødssynder, 7 dyder, skapelsens 7 dager), i mytologien, i naturen og naturvidenskapen (7 planeter, de 7 verdenshav) og i hverdagslivet. 7 er på alle måter et magisk tal.
         Det Syvende Tal er Fuldkommenheds Tal,
         Den hellige Bibel bekræfte det skal,
         Det Syvende Tal blev antagen saa stort,
         At Syvende Dag blev til Hvile-Dag giort.
                                                                     Petter Dass, Aandelig Tids-Fordriv eller Bibelsk visebok, «Om syv Tall i Bibelen»

VERK EKSPONERT PÅ VEGG I HOVEDUTSTILLINGEN (reproduksjoner)

Kaare Espolin Johnson, Savn II, litografi, 43×57 cm, opplag 299, 1988

Gustav Vigeland, Petter Dass på djevelens rygg, tresnitt, 21cm x 35,5 cm, 1915-17, Vigeland-museet, Oslo

Gustav Vigeland, Petter Dass i kamp med sjøuhyrer, penn, 22,4 x 14,0 cm, 1902, Vigelands-museet, oslo

Lucas Cranach the elder, Martin Luther, olje på plate, 37 x 23.5 cm, 1532, SMK-Statens museum for kunst-Nasjonalgalleriet i Danmark, København

Plansje med frimerker: Venstre:  NK370, 25 øre, Petter Dass Norge, årstall 1947 I midten: NK1315, kr 3,70, Petter Dass ros i land fra nordlandsjekt, 1997 Høyre: NK 1315, kr 3,70  Petter Dass 350 år, utgitt 26. november 1997

Oscar Bodøgaard, Varm natt, olje på lerret, 1966

Inge Ove Tysnes, De syv søstre fra Tennsundbrua, Herøy, foto, 1996 (utsnitt av original)

Inge Ove Tysnes, Storm, Horvnes, foto, 2006

Inge Ove Tysnes, Flerkulturell undervisningssituasjon, foto, 2007

Inge Ove Tysnes, Fra Dønnamannen retning Åkvik/Herøy, foto, 1996

Thorolf Holmboe, illustrasjon 1889 til Nordlands Trompet, 1892

Kjell Sommerseth, Petter Dass-bautaen, foto, 2007

Karl Erik Harr, Stilleben, olje på lerret, 40 x 80 cm, 1980

Karl Erik Harr, Petter Dass-Dagene Alstahaug juni 1983, plakat

Kare Espolin Johnson, Petter Dass-dagene Alstahaug 1989, plakat

Anne Kierulf, Petter Dass-dagene Alstahaug 1987, plakat

Ludvig Eikaas, Petter Dass 350 år, plakat, 1997

A. Reinhard, kopi etter H.Schaten, Dorothe Engelbretsdatter, Fra Siælens Sang-offer, tittelportrett, kobberstikk, Nasjonalbiblioteket, 1685

Trinitatis Kirke og Rundetaarn, kobberstik, 23,5 x 16 cm, 1762.

Skule Waxvik, Petter Dass, bronse, 34 x 10 x 18 cm, 1987

Georg Andreas Heggelund, miniatyrbyste portrett av Petter Dass, bronse, 1910

Pieter Claesz, Vanitas Stilleben, olje på plate, 1630, Royal Picture Gallery Mauritshuis, Haag, Nederland

Reidar Johan Berle, illustrasjon til 4 sang i Herren Bøn – Fader vor; forfattet udi ni Sange, 1956

NTB Scanpix, Biskop Andreas Aarflot vigsler Rosemarie Köhn til Nordens første kvinnelige biskop i Hamar Domkirke, foto, 2003

Ketil Born, Hendenes religiøsitet, foto, 1999

Ketil Born, Fra Herøy kirke, foto, 1999

Ketil Born, Orgel i Dønnes kirke, foto, 1999

Mattahus Merian, Hafnia Metropolis Et Portus Celeberrimus Daniae Coppenhagen, 20,3 x 34,3, 1638

VERK EKSPONERT DIGITALT I HOVEDUTSTILLINGEN

Ukjent, mulig portrett av Petter Dass, olje på plate, Mehus kirke, ukjent produksjonsår/ mulig 1684

Kaare Espolin Johnson, Fra Nordlands Trompet, litografi, 43 x 67 cm, opplag 100

Tore Engen, Min Bog, naar du den Ære faar, olje på lerret, 70 x 95 cm, 1994

Hannah Ryggen, Petter Dass, billedvev i gobelinteknikk-lin og ull, 143 x 248 cm, 1940, Najonalmuseet, Oslo

Karl Erik Harr, Portrett av Petter Dass, litografi, 40 x 25 cm, 1992

Thorolf Holmboe, illustrasjon til A.E. Erichsen (red.), Petter Dass, Nordlands Trompet, eller Beskrivelse over Nordlands Amt, Aschehoug, Kristiania, 1892

Georg Andreas Heggelund, Portrettbyste av Petter Dass, bronse, 1908

Leif Kallestad, illustrasjon til Svein Erik Forfang, Ivar Roger Hansen (red.), Petter Dass prest og dikter dikterprest, tusjtegning, 1999

Leif Kallestad, illustrasjon til Svein Erik Forfang, Ivar Roger Hansen (red.), Petter Dass og Norden, tusjtegning, 2001

Hans Gerhard Sørensen, Petter Dass, tresnitt, 14,2 x 8,7 cm, Nordlands Trompet av Petter Dass, Fabritius 1962

Gustav Vigeland, Petter Dass I, leire, 39,5 cm, 1902

Gustav Vigeland, Petter Dass i kamp mot sjøuhyrene, penn, 22,4 x 14 cm, 1902

Gustav Vigeland, Monumentet og hans portrett, penn, 22 x 14 cm, 1902

Hieronymus Bosch, Gnierens død, olje på plate, 93 x 31 cm, ca. 1485/1490, Nasjonalgalleriet, Washington, USA

Simon Renard de Saint-André, Vanité, olje på lerret, 52 x 44 cm, ca. 1650, Musée des Beaux-Arts, Marseille, Frankrike

Jusepe de Ribera, Moses, olje på lerret, 168 x 97 cm, Musée San Martino, Napoli, Italia

Albrecht Durer, Den fortapte sønn blant grisene, kobberstikk, ca. 1496, Museum of Fine Arts, Boston

Altertavle, Alstahaug kirke, 16, 17- og 1800 tall

© Opphavsrett til kunstverk / BONO

Byggningsvern og samling


Bygningsvern

Petter Dass-museet forvalter museets eldre bygningsmasse etter de retningslinjer som foreligger for bevaringen av historiske bygninger. Vedlikehold utføres av museumshåndverkere. Gjennom arbeidet videreføres materialbruken og håndverksteknikkene, som har vært benyttet til å skape de bygningene slik de står på Alstahaug i dag.

I 1997 ble det utført omfattende undersøkelser og restaurering i stuen i Prestegården på Alstahaug. Teknisk konservator Heinz Kusch, som vi ser på bildet til venstre, ledet dette arbeidet. Informasjon innhentet fra undersøkelser av vegger og dekorelementer ble benyttet til å gjenskape rommets 1700-talls dekor. Blant annet ble veggene kledd med lerretstapet og marmoreringsmønsteret under dørspeil, dørlister og brannmursomramning ble retusjert, slik at de viser marmoreringsmønsteret som tidligere har vært i rommet. Prestegårdens dør med fiskebensmønster, som vi ser på det midterste bildet, var i svært dårlig forfatning. Denne ble restaurert i 2014. Råttent treverk ble erstattet, og dørens opprinnelige fargesetting ble gjenskapt med linoljemaling. Restaurering av prestegårdens fasade, bildet til høyre, ble gjort i 2009. Bordkledningen ble nedmontert, renset og malt med linoljemaling. Videre ble det lagt inn ny vindtetting på fasaden og rundt vinduene for å sikre bedre klima for bygget og gjenstandene i prestegården.

Samlingsforvaltning
Petter Dass-museet forvalter en museumssamling bestående av ulike gjenstander knyttet til Petter Dass’ liv og virke og hans ettermæle, stedet Alstahaug og lokal kirke og -religionshistorie. I dag innefatter samlingen blant annet møbler og andre bruksgjenstander, bøker, fotografier og kunstverk, fra de siste fire århundrer. Inntak av nye gjenstander til museets samling bestemmes ut fra museets innsamlingsplan. Gjenstandene registreres i Museumsdatabasen Primus. Deler av samlingen gjøres tilgjengelig gjennom nettstedet Digitalt Museum sammen med gjenstander fra andre avdelinger i Helgeland museum. Du kan utforske Helgeland Museums samlinger på nettstedet Digitalt museum ved å klikke her.

Gjennom hele året presenterer Petter Dass-museet ”Månedens gjenstand” som stilles ut i museets foajé. Gjenstanden presenteres også gjennom tekst og bilder i Helgelands Blad, og påfølgende måned flyttes utstillingen til Kulturbadet Bibliotek i Sandnessjøen for visning der. Se våre webutstillinger av de utvalgte gjenstandene i 2020 her.

Arkeologi

Alstahaug kirkegård (Medium)

Alstahaug kirke

UTGRAVINGENE I ALSTAHAUG
Dass-dynastiet preget Alstahaug gjennom nesten et helt århundre. Det vil si gjennom tre generasjoner. Petter Dass ble sokneprest i Alstahaug i perioden 1689-1707. Hans sønn Anders Dass overtok etter farens død i 1707, og ble i stillingen frem til sin død i 1736. Morten Sommer, gift med Anders Dass sin datter Abel Margrethe Dass (1710-1791) ble sokneprest etter svigerfarens død. Han ble i stillingen frem til sin død i 1765. Stedet Alstahaug var kirkested også lenge før Dass-dynastiets tid. Husene vi besøker på Alstahaug i dag er bygget på et metertykt kulturlag som innehar spor av drift på tunet så langt tilbake som til 1100-tallet. Beveger man seg litt utenfor tunet finner vi spor tilbake til steinalderen. Ei stor gravrøys ligger ute på Haugneset. Den blir kalt Kongshaugen og er den største av flere gravhauger i området. Kirken er i stein og mest sannsynlig bygget i andre halvdel av 1100-tallet, eller rundt år 1200, i en tid da brytningene mellom hedendom og kristendom var sterke. Kirkestedet har opplevd overgangen fra katolsk til protestantisk kirke. De arkeologiske kildene fra Alstahaug stammer i hovedsak fra tunet på prestegård. Det er ikke funnet spor av trekirke på Alstahaug.

Riksantikvarens arbeid og forskning i regi av NTNU
Riksantikvarens utgravninger under kirkegulvet, i forbindelse med rastaureringen av Alstahaug kirke, ble ledet av arkitekt Håkon Christie på slutten av 1960-tallet. Skjelettmaterialet er publisert av Per Holck (1969, 1974). Birgitta Berglund gjennomførte noen undersøkelser i 1985. Det ble i den sammenheng også gjennomført marinarkeologiske undersøkelsers i Alstahaugvågen nedenfor tunet. Disse mindre undersøkelsene er publisert i Berglund 1995. Den største utgravingen i tunet ble gjennomført i 1992 i regi av NTNU, Vitenskapsmuseet i forbindelse med sikringen av prestegården. Birgitta Berglund ledet prosjektet. Hun er i dag professor ved seksjon for arkeologi og kulturhistorie ved NTNU. Det ble gjennomført utgravninger i 2000, i regi av Vitenskapsmuseet. Denne gangen var det Petter Dass-bautaen på Alberthaugen som skulle flombelyses i forbindelse med tusenårsskiftet. Funnene som ble gjort i den forbindelse var i hovedsak fra etterreformatorisk tid, dvs. 1700-1800-tallet, noen datert 1600. Disse har samme karakter som funn fra utgravningene  i 1992.

Utgravingene under kirken 1967-1969
Arkitekt Håkon Christie ledet Riksantikvarens utgravninger under kirken i forbindelse med restaurering av Alstahaug kirke i perioden 1967-1969. Disse innberetningene finnes i de topografiske arkivene hos Riksantikvaren og Vitenskapsmuseet. Høsten 1967 ble koret og østre del av skipet utgravd. Dass-dynastiets gravkammer under koret ble åpnet. Det ble i den forbindelse funnet en del mynter. Vestre del ble utgravd i 1969. Denne delen ligger under den østre delen av det nye skipet som ble bygget ved den store påbyggingen i 1863-1865. Det gamle skipet ble i den forbindelse gjort om til kor, og det gamle koret ble sakristi. Middelalderkirkens grunnmur ble avdekket under utgravningene. Innenfor muren lå en rekke graver. Hele grunnflaten under Alstahaug kirke har vært brukt som gravsted slik at kulturlagene for det meste er ødelagt grunnet omrotering. I Dass-dynastiets gravkammer ble det funnet 8 bevarte kister under koret. I bunnen fantes spor av eldre begravelser (Holck 1969 s.18f). Skjelettene ble tatt opp, undersøkt og fotografert på stedet. De ble ikke sendt videre til undersøkelse ved anatomisk institutt i Oslo. Petter Dass gravsted ble ikke funnet. Det ble funnet mynter i gravkammeret. Av andre funn under kirkegulvet ble det funnet flest graver i det gamle skipet. Totalt 56 graver i kirken, og 111 kranier i alt. Holck betegnet en del av gravene som middelalderbegravelser. En bearbeiding av funnene ble iverksatt vinteren 2003.

Utgravingene i 1992
Utgravningene i 1992 var mer omfattende enn tidligere gjennomførte utgravninger på Alstahaugtunet. Bakgrunnen var en fremtidig sikring av prestegården. En grøft måtte graves for å plassere en vannledning til et sprinkelanlegg. Utgravningene var i hovedsak konsentrert om den sørøstlige delen av gardstunet, med start foran den søndre inngangen av prestegården. Fire felter ble gravd opp med 1 meters mellomrom i grøftetraséen. Til forskjell fra tidligere utgravninger ble all masse såldet. Øverst i alle feltene var det hardpakket jord og grus under grastorv. Under dette laget fant man boplasslagene, som i hovedsak besto av avfallslag, brannlag og trebord fra gulv inne i hus. Disse funnene kan deles i to hovedfaser. De øvre lagene er fra hus 1600-1700-tallet. De andre er fra middelalderen. De eldste funnene ble datert 1200. Storparten av funnene utgjorde kleberavtall og dyrebein, men også metall, glass, keramikk, kleberstein, kritt, flint, skifer, tegl/mørtel, pimpestein, bein og sjelett.

KILDER: Berglund, Birgitta, Alstahaug på Helgeland 1000-1750 Dass-dynastiet og presteskapets iscenesetter seg selv, Det kongelige Norske Videnskabers Selskab, Skrifter 2007, nr. 1, Tapir akademiske forlag, Trondheim, 2005.

Besøk oss


BELIGGENHET

Petter Dass-museet ligger 20 km sør for Sandnessjøen ca. fem minutters kjøring fra Stokka flyplass. Museet har rikelig med parkeringsplasser, og er lett tilgjengelig for funksjonshemmede. Museets beliggenhet med vakre omgivelser, og ikke minst det flotte miljøet som museets utstillinger og arkitektur skaper, gjør Petter Dass-museet til et spennende møtested.

INDIVIDUELT BESØKENDE
Individuelt besøkende, både nordmenn og utenlandske turister, er blant de største gjestegruppene på museet. Gjennom sommersesongen, som varer 15. juni – 15. august, tilbyr vi omvisninger til faste tider i hovedbygget hvor det i auditorium også vises en film hver time. Filmen forteller om Petter Dass i barokkens tidsalder. Grunnet Korona-restriksjoner inngår ikke prestegården i omvisningene sommeren 2021.

GRUPPEBESØK
Petter Dass-museet tar imot grupper både i og utenfor den ordinære åpningstiden. Vi kan tilby ordinære omvisninger, eller omvisninger tilrettelagt etter deres ønske. Omvisninger bør bestilles i god tid før besøket. Det er også mulig å kombinere museumsbesøket med et godt måltid i Margrethes kafé. På bestilling serveres ulike retter med fokus på kortreist tradisjonsmat fra Helgeland.

MØTE – KURS – KONFERANSE
Vi skreddersyr opplegg med gode smaks-og kulturopplevelser for den enkelte bedrift eller gruppe. Vi legger også til rette for ulike kulturelle innslag under besøket. Dvs. foredrag med ønsket tema og omvisninger på museumsanlegget, eller i Alstahaug kirke. I tillegg til omvisninger kan museet med våre lokaler brukes til små og store arrangementer slik som konserter, møter, mottakelser, seminarer, foredrag og lignende. Museets auditorium har plass til 80 personer. Alstahaug kirke rommer over 250 personer.

Petter Dass nyttige lenker

PETTER DASS – BIOGRAFI OG ARBEIDER
DokPro
Her finner du Petter Dass sine samlede verker på nett. Søkefunksjon fra forsiden.

Universitetet i Oslo
Her finner du litteratur om Petter Dass på Universitetet i Oslo sine nettsider.

Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet
Her finner du litteratur om Petter Dass på Universitetet i Tromsø sine nettsider.

Brevveksling mellom Peder Bredal og Petter Dass
Håndskrevet manuskript fra ca.1680. Digitalisert i Gunnerusbibliotekets (NTNU) samlinger.

Kalliope
Dansk nettsted/database med utvalgte dikt av Petter Dass med flere. Søkbar.

Nasjonalbiblioteket
Søk i Nasjonalbibliotekets samling.

Prosjekt Runeberg
Dansk biografisk leksikon.

NRK Nordland
Lenke til Nrk Nordland med klipp som omhandler Petter Dass.

Petter Dass hos NRK
Flere nyttige lenker hos NRK ved søk på «Petter Dass».

Petter Dass-bloggen
Salmer og tekster av Petter Dass med utfyllende kommentarer og analyser.

ARKITEKTUR
Snøhettas ikon på Helgelandskysten-En prosessuell og arkitekturhistorisk analyse av Petter Dass-museet
Masteroppgave i kunsthistorie, Uio, 2013.

ARTIKLER – VIDEO – BILDESERIER
Historien om en stol Digital fortelling fra Petter Dass-museet, Digitalt Fortalt.

Petter Dass´verden og Alstahaug
Digitalisert forelesning om Petter Dass og Alstahaug ved arkeolog Birgitta Berglund, NTNU, Vitenskapsmuseet, mars 2007.

Avlatsbrev fra 1500-tallet funnet i Alstahaug
Intervju med arkeolog Birgitta Berglund, NTNU Vitenskapsmuseet, Forskning.no, 2017.

Jephta-visen på folkemusikkonkurranse
Unni Boksasp fremfører «Jephta-løftet» med tekst av Petter Dass under landskappleiken i Seljord 2011.

DASS-SLEKTA
Blogg for spesialsamlinger
Universitetsbiblioteket NTNU.

Petter Dass og hans slekt på Geni.com
Et prosjekt om dikterpresten Petter Dass, hans hustru og deres etterkommere på slektstreportalen www.geni.com.