fbpx

Litteraturfestival i Alstahaug 10.-13.juni 2021

Petter Dass-dagene er en tradisjonsrik litteraturfestival som har vært arrangert i Alstahaug kommune siden 1983. Festivalen er en av landets eldste litteraturfestivaler og er en sentral kulturfestival regionalt og nasjonalt. Petter Dass-dagene er prioritert med tilskudd fra Nordland fylkeskommune og Alstahaug kommune. Hovedsponsor for festivalen 2021 er Helgeland Sparebank, som skifter navn til Sparebank1 Helgeland neste år.

Petter Dass sine Katekismesanger er sanger om de ti bud. De er et poetiske uttrykk for leveregler som lenge har vært å betrakte som gjeldende lov. Disse har satt temarekken for festivalen de senere årene. Petter Dass-dagene 2021 retter fokus på det fjerde bud. Festivalens tittel for 2021 er: «Du skal hedre din far og din mor-skal vi virkelig det?», og knytter tema til debatt omkring familiens rolle i fortid og nåtid. Videre stilles det også spørsmål som omhandler demokrati og samfunn. Billetter til de ulike arrangementerene fås kjøpt ved klikk på de respektive arrangement lengre ned på siden.

Festivalkunstner 2021: Magne Furuholmen

Om sitt forhold til musikk og kunst sier han følgende: «Jeg forsøker hele tiden å finne en balanse mellom billedkunst og musikk. Når det fungerer er de i en slagssymbiotisk tilstedeværelse i mitt liv – altså at de beriker hverandre. Det er nok utvilsomt billedkunst jeg bruker mest tid på – jeg har nå 5 heltidsansatte på mitt atelier, samt to på deltid – og det betyr at jeg både kan, og må, holde et høyt tempo for å forsvare kostnadene. Som musiker er det et betydelig større system rundt oss, med opptil 40 personer på turné, noe som betyr at både ansvaret og innsatsen begrenses noe for oss som individer – vi blir tatt godt hånd om og skal i prinispp bare være klare til å spille 2 timer om dagen.

Jeg inspireres av å flytte meg fra musikk til billedkunst og tilbake igjen, og tenker på dette som et slags berikende vekselbruk som gjør at ‘jorda ikke blir for skrinn’. De to uttrykksformene har mye til felles, men prosessene er såpass forskjellig – i kunsten er jeg alene om alle avgjørelsene, mens i musikken er det som oftest en flertalls-avgjørelse. Jeg er uansett takknemlig for å kunne være aktiv på begge områder.”

Byfrokost i Petter Dass´ ånd torsdag 10.juni kl. 07:00-10:00

Tradisjonen tro arrangerer vår hovedsponsor, som skifter navn til Sparebank1 Helgeland neste år, utefrokost i sentrum av Sandnessjøen. Der kan befolkning og næringsliv møtes til en trivelig sammenkomst med en velfylt buffet på parkeringsplassen bak Kulturbadet i Sandnessjøen. Banken vil hedre alle kystens gode drivkrefter.

Vold&Virud i Kulturbadet lørdag 12.juni kl.21:00

Tolv diktere i blått, i afroamerikanske blåtoner fremført av Jan Erik Vold & Kåre Virud. Duoen samlet seg i over førti år om Bob Dylan. Nå tar de for seg dikt fra Petter Dass til i dag. Med jazzlåta The Preacher av Horace Silver gjør de gospel av Petter Dass. I fortsettelsen følger Johan Herman Wessel fra 1700-tallet, Henrik Wergeland og Henrik Ibsen fra 1800-tallet, fram til Herman Wildenvey, Rolf Jacobsen og de andre moderne. Vold og Virud er kjemper innen norsk litteratur, blues, vise og rock. Jan Erik Vold-vokal, Kåre Virud-gitar/vokal, Baard Slagsvold-vokal/piano/ bass, Christian Skaugen-trommer og Espen Fjelle/orgel.

Åpningskonsert med Helgeland kammerkor
torsdag 10.juni kl. 19:00

Helgeland Kammerkor er et regionalt blandet kor. Koret ble stiftet i Sandnessjøen i 1992, og har siden arrangert konserter over hele Helgeland. Kammerkorets medlemmer kommer både fra indre- og ytre Helgeland. Helgeland Kammerkor fremfører klassisk kammermusikk, kirkemusikk og større verker som deres siste prosjekt i desember 2019, «Oratiorio De Noël» av den franske komponisten C. Saint-Saëns i samarbeid med Helgeland Sinfonietta. Helgeland Kammerkor har gitt ut to CD-plater: Folketoner fra Helgeland (2005) og Mennesket og skaperverket (2012). Mars 2013 ble Helgeland Kammerkor presentert som ukens artist på NRK Nordland med musikk fra CD-platen Mennesket og skaperverket. Bladet Bo & Lev på Helgeland beskriver kammerkoret slik: «I 25 år har Helgeland kammerkor vært et godt eksempel på samarbeid i regionen.» Dirigent og musikalsk leder er Paul-André Nilsen Grande.