fbpx

Velkommen til Petter Dass-dagene 11.-14.juni 2020

Petter Dass-dagene er en tradisjonsrik litteraturfestival som har vært arrangert i Alstahaug kommune siden 1983. Festivalen er en av landets eldste litteraturfestivaler og er en sentral kulturfestival regionalt og nasjonalt. Petter Dass-dagene er prioritert med tilskudd fra Nordland fylkeskommune og Alstahaug kommune. Hovedsponsor for festivalen 2020 er Helgeland Sparebank.

Petter Dass sine Katekismesanger er sanger om de ti bud. De er et poetiske uttrykk for leveregler som lenge har vært å betrakte som gjeldende lov. Disse har satt temarekken for festivalen de senere årene. Petter Dass-dagene 2020 retter fokus på det fjerde bud. Festivalens tittel for 2020 er: «Du skal hedre din far og din mor-skal vi virkelig det?», og knytter tema til debatt omkring familiens rolle i fortid og nåtid. Videre stilles det også spørsmål som omhandler demokrati og samfunn.

Festivalkunstner 2020: Magne Furuholmen

Om sitt forhold til musikk og kunst sier han følgende: «Jeg forsøker hele tiden å finne en balanse mellom billedkunst og musikk. Når det fungerer er de i en slagssymbiotisk tilstedeværelse i mitt liv – altså at de beriker hverandre. Det er nok utvilsomt billedkunst jeg bruker mest tid på – jeg har nå 5 heltidsansatte på mitt atelier, samt to på deltid – og det betyr at jeg både kan, og må, holde et høyt tempo for å forsvare kostnadene. Som musiker er det et betydelig større system rundt oss, med opptil 40 personer på turné, noe som betyr at både ansvaret og innsatsen begrenses noe for oss som individer – vi blir tatt godt hånd om og skal i prinispp bare være klare til å spille 2 timer om dagen.

Jeg inspireres av å flytte meg fra musikk til billedkunst og tilbake igjen, og tenker på dette som et slags berikende vekselbruk som gjør at ‘jorda ikke blir for skrinn’. De to uttrykksformene har mye til felles, men prosessene er såpass forskjellig – i kunsten er jeg alene om alle avgjørelsene, mens i musikken er det som oftest en flertalls-avgjørelse. Jeg er uansett takknemlig for å kunne være aktiv på begge områder.”

Byfrokost i Petter Dass´ ånd 11.juni kl. 07:00-10:00

Tradisjonen tro arrangerer vår hovedsponsor utefrokost i sentrum av Sandnessjøen, der befolkning og næringsliv kan møtes til en trivelig sammenkomst med en velfylt buffet på parkeringsplassen bak Kulturbadet i Sandnessjøen. Banken vil hedre alle kystens gode drivkrefter.

Moddi i Alstahaug kirke fredag 12.juni kl. 19:00

I prosjektet «Det nye nord» ønsker Moddi å bryte med gamle klisjeer om Nord-Norge, og bygge et nytt, mer tidsriktig bilde av hvordan vi lever her nord. Nord-Norge har endret seg raskt de siste tiårene. Avsondrede bonde- og fiskersamfunn har blitt forvandlet av høyteknologisk industri og en umettelig oppdrettsnæring. Allikevel er det som om folks bilde av landsdelen er stivnet i det gamle: i sjarker, rorbuer og reinsdyr. Moddi ønsker å tegne et bilde av det han oppfatter som et nytt Nord-Norge, på vei inn ei ny tid. –  Jeg har hentet inspirasjon fra smelteverkene, lakseslakteriene, romfartsmiljøet, kraftbransjen og alle de andre stedene som ikke «passer inn» i det klassiske bildet av Nord-Norge. Jeg ønsker å vise fram en levende og dynamisk landsdel, full av nye idéer og initiativer. Målet er hårete nok: å etablere en ny poesi rundt landsdelen og klisjeen Nord-Norge, forteller Moddi. Kjøp billetter her.

Festivalforfatter Helga Flatland

Helga Flatland har bachelorgrad i Nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Oslo og har tatt treårig utdanning på tekstforfatterlinjen på Westerdals School of Communication. Hun debuterte med romanen «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» (2010), som fikk overstrømmende kritikker. For denne ble hun tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris, Ungdommens kritikerpris, Aschehougs debutantstipend, og hun ble nominert til P2-lytternes romanpris. Hun befestet sin posisjon med «Alle vil hjem. Ingen vil tilbake» (2011). «Det finnes ingen helhet» (2013) avslutter trilogien. Helga Flatlands nye roman er «Vingebelastning» (2015). Hun debuterer også som barnebokforfatter med «Eline får besøk» (2015). Helga Flatland regnes blant de fremste av unge norske fremadstormende forfattere. Hun har fått et stort publikum for måten hun beskriver menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd på. Kjøp billetter her.