fbpx

Kåserikafé 15.mars

Fredag 15. mars kl.12.00
KÅSERIKAFÉ: På vandring i omgivelsene

Anne Sørra forteller om Seniorgruppa til Den Norske Turistforeningen Sandnessjøen og omegn. Seniorgruppa er et lavterskeltilbud for personer i HALD-kommunene og utenfor. Vi drar på turer tilpasset våre medlemmer ledet an av lokalkjente med kunnskap om den lokale naturen og historien. Det å gå på ut er noe som virkelig øker livskvaliteten og lokalkunnskapen. Kom å få en innføring i hva som foregår på turene våre. Hva vi ser, hvilke historier vi hører, og ikke minst hvordan vi blir kjent med hverandre.

Gratis inngang

Barnas museum 24.mars

Søndag 24.mars kl. 12.00-15.00
BARNAS MUSEUM – Påskeverksted

Det nærmer seg påske og vi åpner stabburet for påskeverksted. Inne på museet blir det en påskeløype. Følg fjærene på kartet og løs deretter oppgaven på hver post. Her gjelder det å både være sprek, kreativ og lur.

Kom når du vil. Gratis inngang

Lunsjkonserter i Alstahaug kirke våren 2024

KONSERTER: Lunsjkonserter i Alstahaug kirke våren 2024

Velkommen til en pause i hverdagen. Alstahaug og Leirfjord kirkelig fellesråd inviterer til fem lunsjkonserter i Alstahaug kirke. Margrethes kafé er åpen både før og etter konsertene.

Tirsdag 2.april kl. 12.00:    Marita Øvre-Johansen med Storholm, Fossum og Hammerø

Tirsdag 9.april kl. 12.00:      Alsta Vocali 

Tirsdag 16.april kl. 12.00:    Trio Nesna

Tirsdag 23.april kl. 12.00      Arild Hammerø, gitar

Tirsdag 30.april kl. 12.00:     Eva Brandth, fiolin og Tatiana Artemeva, piano

Billett kr. 100,-. Betales med Vipps, eller kontant, i kirkedøra.

Kåserikafé 26.april

Fredag 26.april kl. 12:00
KÅSERIKAFÉ: Roger Falch Iversen, leder i Álost, holder foredrag om slektsforsking

Kåseriet handler om å finne sine røtter, slekts- og familiehistorie, slektsforskning som hobby og bruk av kilder i slektsforskning – hvilke muligheter finnes?

Iversen gir oss et innblikk i hvordan man bedriver slektsforskning. Han vil også vise hvordan man leter rundt på digitalarkivet sine nettsider. Kanskje du også kan få vite konfirmasjonskarakteren til tipptippoldemor eller hvorvidt tippoldefar var vaksinert for kopper eller hadde hatt dem naturlig. På nasjonalbibliotekets nettsider kan man også finne fram til hvilke lag og foreninger bestemor og bestefar var med i.

Gratis inngang

Barnas museum 28.april

Søndag 28.april kl. 12.00-15.00
BARNAS MUSEUM – Pilegrimsvandring

I samarbeid med trosopplæringen i Leirfjord og Alstahaug kirkelige fellesråd arrangerer vi pilegrimsvandring på Alstahaug. På vandringa vil du få barnevennlige etiske spørsmål til undring. Vandringa avsluttes som alle pilegrimsreiser med tre runder rundt kirka før man får pilegrimsmerket. Stabburet er åpent for pilegrimsverksted

Kom når du vil. Gratis inngang

Kåserikafé 10.mai

Fredag 10 mai kl. 12.00
KÅSERIKAFÉ: «Spiritualitet for Helgeland»

Hvordan er naturen med på å forme vår tro og spiritualitet? Ingrid Bolstad Kunzendorf har vært prest på ulike steder på Helgelandskysten. Hun har gjort seg erfaringer om hvordan naturen er med på å forme tro og spiritualitet. For henne har det vært en stor inspirasjonskilde å sammenligne arven fra Petter Dass med kristen keltisk spiritualitet.  Dette vil hun også gjøre i foredraget. Hvordan kan vi fremme en åndelighet som tar både mennesker og naturen og livsvilkårene på alvor? Finnes det en egen fromhet for Helgeland, et eget uttrykk for tro og liv?

Vi kan la oss inspirer av mennesker som har levd før oss, og som har satt ord på sine erfaringer. Og denne dagen er det arven fra Petter Dass og keltiske tekster som veves sammen.»

Gratis inngang

Barnas museum 26.mai

Søndag 26.mai kl. 12.00-15.00
BARNAS MUSEUM – Lovdag

Hva var ulovlig i gamle dager, og hvilke rare lover hadde man før i tida. Trenger man mer enn Kardemommeloven? I år feirer vi at det er 750 år siden Magnus Lagabøtes Landslov ble Norges første samlede lov. Vi inviterer til Barnas museum med aktivitetsverksted og en undringsløype på tunet.

Kom når du vil. Gratis inngang

 

Petter Dass-dagene 14.-16.juni 2024

Petter Dass-dagene 14.-16.juni 2024
Kjøp billetter her.

Petter Dass-dagene er en tradisjonsrik litteraturfestival som har vært arrangert i Alstahaug kommune siden 1983. Festivalen er en av landets eldste litteraturfestivaler og er en sentral kulturfestival regionalt og nasjonalt. Petter Dass-dagene er prioritert med tilskudd fra Nordland fylkeskommune og Alstahaug kommune. Hovedsponsor for festivalen er Sparebank 1 Helgeland.

Petter Dass sine Katekismesanger er sanger om de ti bud. Disse har satt temarekken for festivalen de senere årene. Festivalens tittel for 2024 er: «Du skal ikke bryte ekteskapet – tåler kjærligheten alt?». 

St.Hans-feiring med Alstahaug Kystlag 23.juni

Søndag 23. juni kl. 17:00-20:00
ST.HANS-FEIRING: Brygga i Alstahaugvågen

Alstahaug Kystlag inviterer gamle og nye gjester til feiring av St Hans i brygga på Petter Dass Museet. Dette er en 20-årig tradisjon i regi av Kystlaget som har samlet gammel og ung rundt bålet og rømmegrøten. Vær og vind har til nå ikke hindret kystfolk å feire årets lyseste dag i fjære på Alstahaug, og vil ikke gjøre det i år heller.

Bålet tennes kl.17:00 og byssa serverer rømmegrøt, spekemat og vafler.
 
Gratis inngang.

Barnas museum 1.september

Søndag 1.september kl. 12.00-15.00
BARNAS MUSEUM – Tur til Kongshaugen
Oppmøte kl.12:00 utenfor hovedinngangen, Petter Dass-museet

Kongshaugen har gjennom tusenvis av år vært et mektig skue for sjøfarende folk. Den ligger sørsørvest for prestegårdstunet og har vært et kjent seilingsmerke i uminnelige tider. Trolig har dette mektige gravminnet gitt navn til gården Alstahaug – og senere kommunen. Da den ble anlagt, ca. 1800 – 1000 år f. Kr., var den et uttrykk for eierskap av land.

Turen til Haugsneset er 2 km lang og passer for alle. I normalt tempo er du, med utgangspunkt i Petter Dass-museet, ute på Kongshaugen etter en halv time. Fortsetter du 2-300 meter videre forbi Kongshaugen kan du nyte utsikten utover sjøen.

Voksnes museum 8.september

Søndag 8.september kl. 12:00-15:00:
VOKSNES MUSEUM: Tur til Kongshaugen, «Gravskikker»
Oppmøte kl.12:00 utenfor hovedinngangen, Petter Dass-museet

Kongshaugen er ei oval gravrøys, ca. 35-40 meter lang og 20 meter bred. Den er opp til 6 meter høy. Midt i røysa er et stort krater. Den store steinhella i den nordvestre kanten av krateret kan ha tilhørt ei steinkiste til den begravde. Steinhella kan også ha vært reist på røysa.

Det enorme krateret kan være et resultat av en opprinnelig innvendig trekonstruksjon, som senere har forvitret. Det er også mulig at krateret er resultat av plyndring; dette må imidlertid ha krevd en enorm arbeidsinnsats. Kongshaugen har aldri vært fagmessig utgravd.

Turen til Haugsneset er 2 km lang og passer for alle. I normalt tempo er du, med utgangspunkt i Petter Dass-museet, ute på Kongshaugen etter en halv time. Fortsetter du 2-300 meter videre forbi Kongshaugen kan du nyte utsikten utover sjøen.

Dagseminar 17.oktober

Torsdag 17.oktober 2023 kl. 11:00-14:00
DAGSEMINAR: Dagrunn Grønbechs legat – «Historieformidling og entreprenørskap»

Dagrunn Grønbechs legat ble opprettet høsten 2010. Legatets hovedmål er å synliggjøre og dokumentere kvinnekultur, kvinners arbeidsoppgaver og ansvarsområder. Dette på et generelt nivå, men spesielt knyttet til primærnæringsvirksomhet som fiske og fangst, landbruk og husflid. Legatet skal bidra til forståelse og vekke interesse for kvinners deltakelse i næringsvirksomhet og fokusere på deres betydning for lokalkultur. Seminaret er rett mot skole og utdanning, og er åpent for alle interesserte.

SEMINARPROGRAM:
11:00   Velkommen med en presentasjon av legatet v/ styreleder Dagrunn Grønbech
11:15  
Forebygging av kjønnsrelatert mobbing og vold v/ Arna Meisfjord
12:00 
Lunsj i Margrethes kafé
12:30   Framlegg og innspill fra elever i videregående skole
13:30   Oppsummering, samtale og innspill fra salen
14:00  
Slutt

Seminaret er åpnet for alle. Lunsj koster kr. 250,- pr. person ink. kaffe. Interesserte bes melde seg på til petter.dass@helgelandmuseum.no eller tlf.: 75 11 01 50. Husk påmelding til lunsj. Velkommen.

Dagrunn Grønbechs legatvinner 2024 presenteres 19.oktober

Foto: Einar Ellingsen.

Lørdag 19.oktober kl. 14:00-15:00
FOREDRAG: Presentasjon av årets Dagrunn Grønbechs legatvinner 2024
Gratis inngang

Ranveig Fagerli inviteres fra Mosjøen for å snakke om deres kvinnenettverksarbeid i Grane, Vefsn og Hattfjelldal. Dette nettverksarbeidet ble støttet av legatet i 2023. Dagrunn Grønbechs legat ble opprettet høsten 2010. Overskuddet av salget fra boka: ”Kystkvinnen, fiskerbonde og omsorgsbærer” (2010) overføres dette legatet. Boka er trykket og utgitt i et samarbeid mellom forfatteren av boka, forsker Dagrunn Grønbech, Helgeland Museum og Kvinnemuseet. Legatet er opprettet som en følge av dette samarbeidet.

Formål: Legatet har som hovedmål å synliggjøre og dokumentere kvinnekultur, kvinners arbeidsoppgaver og ansvarsområder. Dette på et generelt nivå, men spesielt knyttet til primærnæringsvirksomhet som fiske og fangst, landbruk og husflid. For mer informasjon se: Helgeland museum eller kvinnemuseet

Farsdagsbuffet 10.november

Søndag 10. november kl. 12.00-15:30
FARSDAGSBUFFET I MARGRETHES KAFÉ
 
I anledning farsdagen serveres det buffet i kafeen.

Vi tar kun imot bordreservasjoner for denne dagen.

Det er to bordsetninger.

Første bordsetning fra kl. 12.00 til 13.30.
Andre bordsetning fra kl. 14.00 til 15.30.
 
Pris kr. 295,- (barn 0-5 år gratis, 6-12 år halv pris).
 
For bordreservasjon ring tlf. 75 11 01 50 e-post: petter.dass@helgelandmuseum.no