fbpx

Hans Gerhard Sørensen illustrasjoner i prestegården

Utstilling i prestegården: Illustrasjoner til Petter Dass av Hans Gerhard Sørensen

Tegneren, grafikeren og bokillustratøren Hans Gerhard Sørensen (1923–1999) fra Stokke i Vestfold er anerkjent for sin mangeårige kunstproduksjon, ikke minst for illustrasjonene til tekster skrevet av Olav Duun, Jonas Lie, Tarjei Vesaas og Petter Dass. Hans spesialitet var tresnitt og xylografi, men brukte også andre materialer. Stilen var inspirert av eldre tysk tresnittkunst så vel som moderne danske grafiske bokkunstnere som blant annet Povl Christensen, Palle Nielsen, Jane Muus og Sigurd Vasegaard. Bildene til Sørensen er likevel lett gjenkjennelige som autonome kunstverk med et kraftig ekspressivt uttrykk.

Sørensen tok sin utdannelse på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi, debuterte på Høstutstillingen 1948 og deltok der årvisst med tegninger og tresnitt i svart-hvitt og farger. Han deltok i bortimot hundre separat- og kollektivutstillinger i Norge og utenlands og var en av de mest produktive bokillustratørene i Norge i annen halvdel av 1900-tallet. Sørensen mottok en rekke utmerkelser og priser i løpet av karrieren, og noen av verkene hans er representert i Nasjonalgalleriet.

Hans Gerhard Sørensen er en av mange kunstnere som har arbeidet med motiv fra Petter Dass sin diktning. Han har illustrert Petter Dass gjendiktet av Hans Kristiansen i Nordlands Trompet (1962) og Samlede verker 1 og 2 (1980). 21 av disse unike originaltrykkene er gitt i gave til Petter Dass-museet av Terje Navjord, en av grunnleggerne for matvarekjeden Kiwi. Vi er glade for å kunne vise frem verkene til våre besøkende.