fbpx

Petter Dass-dagene 14.-16.juni 2024

Petter Dass-dagene har siden 1983 vært en av landets sentrale kulturfestivaler. Med utgangspunkt i livet og diktningen til Petter Dass har festivalen som mål å være en variert festival med særlig fokus på litteratur, musikk og billedkunst. I 2024 er det det sjette bud som setter agenda for festivalen: «Du skal ikke bryte ekteskapet – tåler kjærligheten alt?».

Petter Dass-dagene arrangeres med støtte fra Nordland Fylkeskommune, Alstahaug kommune, Sparebank 1 Helgeland, Helgeland Blad, Helgeland museum,
Den Norske Kirke Sør-Hålogaland bispedømmeråd, Scandic, Hertz og Fritt ord. Våre samarbeidspartnere på strømmetjeneste og lyd er Eprod Nesna og Se-Nor AS.

Trykk her for å komme til billettoversikten på Hoopla.

Trykk her for å se programmet i sin helhet.

Trykk her for å se programbrosjyren.

FLERE AV ARRANGEMENTENE STRØMMES LIVE (FØLGE DENNE LENKEN) 

 

Bokbad med festivalforfatter lørdag 15. juni kl. 14:00
Festivalforfatter 2024: Nina Lykke
bokbades av Margit Langseth
Kjøp billetter

Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 med den kritikerroste novellesamlingen Orgien, og andre fortellinger. Romanen Oppløsningstendenser (2013) fikk strålende anmeldelser og ble kortlistet til P2-lytternes romanpris. I 2016 fikk Lykke sitt store gjennombrudd med romanen Nei og atter nei (2016), som vant Ungdommens kritikerpris. For Full spredning. En legeroman mottok Lykke Brageprisen 2019. I 2022 utkom Lykkes femte bok, Vi er ikke her for å ha det morsomt. Bøkene hennes er oversatt til 19 språk.

Litterære priser 
Brageprisen 2019
Ungdommens kritikerpris 2017
Bokhandelens forfatterstipend 2014

TRYKK HER FOR Å SE STRØMMINGEN AV ARRANGEMENTET

Foto: Agnete Brun

 

Foto: Per Heimly

Utstillingsåpning med festivalkunstner i Prestegården fredag 14. juni kl. 16:00
Festivalkunstner 2024: Per Heimly
Fri inngang

Per Heimly er en Norsksamisk kunst-, mote- og reklamefotograf bosatt i Oslo. Han vokste opp som minstemann i en søskenflokk på sju – han har seks søstre, i marksamebygda Snubba i Evenes i Nordland. 16 år gammel tok han opp kameraet, dro til Oslo og erklærte krig mot det rådende bildesynet. I 1999 var Heimly en av grunnleggerne av mote- og kunstmagasinet Fjords. Det anerkjente magasinet bidro til å gjøre moderne nordisk kultur og design tilgjengelig for et internasjonalt publikum.

Heimly har aldri nølt med å provosere i sine bilder og har heller ikke unngått kontroverser i mediene, f.eks. som representant for kunstnerbrødrene som fikk navnet «Den nye vinen». Heimlys bilder provoserer fordi de ofte viser det vakre i uskjønne, nedverdigende og tabubelagte situasjoner. Heimly skyr ikke arven etter Edvard Munch, og det var dette ekspressive uttrykket som først gjorde Heimly bredt kjent i Norge. Han har vært en av våre fremste fotografer i 25 år.

 

Foto: Kristian Rødvand

Åpningsseremoni Petter Dass-museet utenfor hovedinngang  fredag 14. juni kl. 17:00
Fritt oppmøte

Petter Dass-dagene 2024 har valgt å følge opp temarekken fra 2014, der man tok for seg det første bud. I 2016 var det det andre bud og i 2018 fulgte så det tredje bud. I 2020, som ble flyttet frem til 2021 grunnet Korona-pandemi, det fjerde bud og i 2022 det femte bud. I 2024 er det det sjette bud som setter agenda for festivalen: «Du skal ikke bryte ekteskapet – tåler kjærligheten alt?»

Under åpningsseremonien vil festivalforfatter Nina Lykke fremføre en prolog laget for anlednigen. Publikum får også musikalske innslag v/duoen Marian Børli Sivertsen, vokal og Snorre Magnus Sivertsen, gitar. De har bearbeidet mange av Petter Dass sine salmer og framført de i ulike sammenhenger gjennom årenes løp.’

TRYKK HER FOR Å SE STRØMMINGEN AV ARRANGEMENTET

Åpningskonsert fredag 14. juni kl. 18:30
Konsert og diktopplesing med Frode Grytten og Pedro Carmona Alvarez fra Frode Grytten Beat Band
Kjøp billetter


Gjennom de siste ti årene har frontfigur for Frode Grytten Beat Band lyst opp den norske beatpoesien med nytolkninger av låter fra artister som Bruce Springsteen, Tom Waits og Talking Heads m. flere. Ved å kombinere poesi og litteratur, med musikkglede og intens formidling, møtes publikum med en blanding av anekdoter, dikt, fortellinger og minner. Frode Grytten Beat Band er beskrevet som en poetisk og musikalsk eksplosjon på scenen. I Alstahaug får vi oppleve deler av bandet med Frode Grytten og Pedro Carmona Alvarez.

 

Foto: Kristoffer Myhre

Petter Dass´ Etiske seminar i Alstahaug kirke lørdag 15. juni kl. 11:00-13:00
Sissel Gran og Esben Esther Pirelli Benestad
Ordstyrer prost Olav-Rune Ertzeid
Kjøp billetter

Til det etiske seminaret inviterers to foredragsholdere til hvert sitt innlegg og en påfølgende samtale. Seminaret er ledet av prost i Nord-Helgeland, Olav Rune Ertzeid. For 2024 er tema for det etiske seminaret Du skal ikke bryte ekteskapet-tåler kjærligheten alt? Årets foredragsholdere er Sissel Gran og Esben Esther Pirelli Benestad.  

Sissel Gran (f.1951) er psykologspesialist, utdannet fra UiO 1979, og driver i dag privatpraksis i Oslo. Hun har mange års erfaring fra rusbehandling og psykisk helsevern (Ullevål sykehus 1979-1997), men arbeider i dag som parterapeut og veilder i parterapi, foredragsholder og skribent. Hun brenner for psykologisk folkeopplysning, har vært avisskribent fra 1993 og forfatter av flere allmenpsykologiske bøker om forelskelsens dynamikk, om kjærlighetens emosjonelle grunntema og det romantiske hektets psykologi. 

I 2005 kom hun med boken «Kjærlighet i hastighetens tid» og i 2007 kom «Kjærlighetens tre porter. Vendepunkter i nye og gamle forhold». Hennes hittil siste bok er «Hekta – på et håp om kjærlighet» (2010) skrevet i samarbeid med Nora Skaug. Sissel Gran skriver nå for avisa Morgenbladet. I 2016 utkom boken Det er slutt – historier om løsrivelse.

 

Foto: Per Kåre Sandbakk

Esben Esther Pirelli Benestad er utdannet lege og best kjent for sin rolle som professor i sexologi og forkjemper for transpersoners rettigheter. Hen er en internasjonalt anerkjent spesialist på feltet. Hen har tatt imot og behandlet transpersoner siden 1986.

Benestad har vunnet en rekke priser for sine bidrag til forskning og skeives rettigheter. Hen har også fått en pris oppkalt etter seg; Esben Esther-prisen, som deles ut hvert år av Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens (PKI). 

I 2012 fikk Benestad og ektefellen Elsa Almås opprykk til professor i sexologi ved Universitetet i Agder, der begge i dag har akademiske stillinger. De var tidligere ansatt som førstelektorer ved Institutt for psykososial helse og ble dermed de første professorene i sexologi i Norden. Benestad er den første i Norge som har blitt tildelt den kjønnsnøytrale tittelen Professor Emerit. Hen har, sammen med si kone Elsa Almås, gitt ut Kjønn i bevegelse, Universitetsforlaget, 2001 og Sexoligi i praksis, Universitetsforlaget, 2017. Ekteparet har gjennom mange år skrevet og publisert artikler i en rekke tidskrift.

TRYKK HER FOR Å SE STRØMMINGEN AV ARRANGEMENTET

 

Foto: Helge Skodvin 

Forfattermøte under Petter Dass-dagene lørdag 15. juni kl. 16:00
Bokbad med Frode Grytten
Bokbader Ludvig Bø
Kjøp billetter

Frode Grytten (f. 1960) har skrive bøker i dei fleste sjangrar og har nådd eit stort publikum. Han har mellom anna vunne Brageprisen, Rivertonprisen og Nynorsk litteraturpris, og bøkene hans er omsette til 17 språk.

Frode Grytten har mottatt:
Bjørg Vik-prisen 2017
Melsom-prisen 2008
Sunmørsprisen 2007
Nynorsk litteraturpris 2007
Samlagsprisen 2006
Rivertonprisen 2005
Norsk språkpris 2003
Brageprisen 1999

TRYKK HER FOR Å SE STRØMMINGEN AV ARRANGEMENTET

 

Alstahaug kirke søndag 16. juni kl. 11.00:
Festgudstjeneste

Med sogneprest Einar Bach Skomsvoll, prost Olav Rune Ertzeid, sogneprest Gunnar Masvie, vikarprest David Gjerp, prestevikar
Camilla Emberland og kirkerådsleder Harald Hegstad.

Organist: Guro Bræck, gitarist: Arild Hammerø

TRYKK HER FOR Å SE STRØMMINGEN AV ARRANGEMENTET

Foto: Eva Lene Gilje Østensen

Forfattermøter under Petter Dass-dagene søndag 16. juni kl. 12:30:
Bokbad med Pedro Carmona-Alvarez
bokbades av Sofus Vikeså Kjeka
Kjøp billetter

Pedro Carmona-Alvarez er født i 1972 i La Serena, Chile. Han er oppvokst på Kolbotn utenfor Oslo, bosatt i Bergen. Med debutsamlingen Helter (1997) ga han et vitalt tilskudd til norsk poesi. Siden debuten har han utgitt en rekke bøker i ulike sjangrer. Han har dessuten vært redaktør for Cappelen Damms debutantantologi Signaler og for Verden finnes ikke på kartet, en antologi med gjendiktninger av internasjonal samtidspoesi (med Gunnar Wærness). Carmona-Alvarez har mottatt en rekke priser, blant annet Sultprisen, P2-lytternes romanpris og Kritikerprisen. Han er også musiker i flere band.

Pedro Carmona-Alvarez har mottatt:
Cappelenprisen 2004
Sultprisen 2005
Den norske Lyrikklubbens pris 2005
Kritikerprisen for beste oversettelse: Verden finnes ikke på kartet.
Poesi fra hele verden (delt med Gunnar Wærnæss) 2010
Diktavla 2010
P2-lytternes romanpris 2012
Tristan Vindtorn poesipris 2022

TRYKK HER FOR Å SE STRØMMINGEN AV ARRANGEMENTET

Litteraturseminar søndag 16. juni kl. 14:00
Ivar Roger Hansen, Om Horeri at tale… Variasjoner over Det 6. bud i Petter Dass’ diktning.
 
Kjøp billetter   I Martin Luthers opprinnelige forklaring til Det sjette bud oppfordres man til å leve kyske og tuktige i ord og gjerninger og at man skal elske og ære sin «Ecte Høstrue». Altså rettes oppfordringen tydelig mot mannen.             I Petter Dass’ forklaring til budet kommenteres alle former for det som ble regnet som seksuelle avvik, og han henvender seg også mot det kvinnelige kjønn. Hans formaninger er dessuten forankret i den gjeldende verdslige lovgivning på området. Spørsmål om ekteskapsmoral og seksualmoral støter vi på flere steder i Petter Dass’ diktning med forskjellige eksempler og referanser.  

TRYKK HER FOR Å SE STRØMMINGEN AV ARRANGEMENTET

Litteraturseminar søndag 16. juni kl. 15:30
Helle Vogt,
En avveiing mellom Guds bud og samfunnets realiteter
Hor og annen utukt i 1600-tallets strafferett. Kjøp billetter  Foredraget bringer oss inn i den juridiske reguleringen av ekteskapsbrudd og annen kjønnslig omgang utenfor ekteskapet fra reformasjonen og fram til midten av 1700-tallet. Hovedfokuset vil være på Petter Dass’ levetid og vil illustrere hvordan en, på papiret, meget hard religiøs regulering av sedelighetsbrudd måtte balanseres i forhold til den realitet at folk konstant inngikk seksuelle relasjoner med andre enn sine ektefeller. Helle Vogt, født 1974, er professor i rettshistorie ved Københavns Universitet. Store deler av hennes forskning har været konsentreret om straffe- og familierett i nordisk middelalder og tidlig moderne tid. Forholdet mellem rett og religion har spilt en stor rolle for hennes forskning, og hun har publisert bredt om sedelighedsbrudd og straff.   

TRYKK HER FOR Å SE STRØMMINGEN AV ARRANGEMENTET

Foto: Jonathan Vivaas

Avslutningskonsert i Alstahaug kirke søndag 16. juni kl. 19:00
Frida Ånnevik
Kjøp billetter

Publikums- og kritikerfavoritten Frida Ånnevik slipper nytt album i februar og holder avslutningskonserten under Petter Dass-dagene 16.juni 2024.

Frida har fra sin debut i 2010 formet et uttrykk der tradisjon og nyskaping smelter sammen. Hun trives godt med å både passe inn i – og samtidig utfordre det å være visesanger. Med albumet «Andre sanger» som kom i 2019 fikk Frida stor suksess. Albumet bestod av gjendiktninger av sanger som er blant Fridas favoritter, og som hun med glans gjendiktiktet til norsk. Dette var låter fra fra solide artister og låtskrivere som Joni Mitchell, Spice Girls, Astrid S, og Janis Ian. 

9.febuar slapp Frida Ånnevik albumet, «VI», der publikum allerede er blitt kjent med to låter «Danse og grine» og «Alt hu treng», som fikk terningkast fem og seks hos anmelderne. 

Gjennom pandemien, da alt ble snudd på hodet med måneder med hjemmekontor i 2020, fant Frida og kollega Chris Holsten hverandre musikalsk og laget en norsk versjon av verdenshiten «If The World Was Ending» (JP Sax / Julia Michaels). På norsk ble den «Hvis verden» og teksten traff publikum i alle aldre. Låten ble kåret til «Årets låt» på Spellemannprisen 2020, og er hittil strømmet mer enn 22 millioner ganger! 

Frida og bandet reiser på en kulturhusturné til våren og gleder seg til sommerens festivaler i 2024.

Åpningstider for museet under Petter Dass-dagene:

Fredag 14. juni kl. 10.00-19.00
Lørdag 15. juni kl. 10.00-18.00
Søndag 16. juni kl. 10.00-19.00

Alstahaug husflidslag har salgsutstilling i Eldhuset alle dagene.