fbpx

Festivaldikter: Tore Renberg

Tore RenbergTore Renberg (f.1972) er en av våre mest bejublede og leste forfattere. Han har siden debuten i 1995 begeistret både kritikere og lesere med sin nysgjerrige og empatiske litteratur. Stavanger-forfatteren er også musiker, han har spilt i en rekke band, og debuterte i år med solo-albumet «Ingen nåde».

Renberg er festivaldikter for Petter Dass-dagene 2016. Han skal holde prologen på åpningsdagen, delta i bokbad, hvor han forteller om sitt omfattende forfatterskap, samt spille konsert på fredag kveld.

Renberg er mest kjent for kvintetten om romanhelten Jarle Klepp, der gjennombruddsromanen Mannen som elsket Yngve fra 2003 var den første. Klepp-bøkene har solgt til sammen 500.000 eksemplarer i Norge, tre av dem er filmatisert og har mottatt mange priser. Renbergs siste roman, Angrep fra alle kanter, ble gitt ut i 2014, og er oppfølgeren til Vi ses i morgen som kom ut i 2013. Disse bøkene inngår i det Renberg kaller Teksas-serien og viste en ny side av forfatteren, hvor han framstår som en fornyer av krimsjangeren. Vi ses i morgen ble av Dagbladet kalt en ”tragikomisk horror-skildring av Stavangers bekmørke underverden”. Høsten 2016 kommer Renberg med ny roman.

Renberg er også en aktiv samfunnsdebattant og kronikkforfatter, og han er ikke redd for å bruke ytringsfriheten. I 2014 skrev han en kronikk rettet mot litteraturanmelderen i Morgenbladet, og startet dermed en større debatt om litteraturanmelderens rolle i norske medier, og nylig har han skrevet om alt fra rusomsorg til utfordringene ved vår digitale samtid.

Renberg skriver også filmmanus, dramatikk, og barnebøker.