fbpx

 

Litteraturfestival i Alstahaug 17.-19.juni 2022.

Petter Dass-dagene er en tradisjonsrik litteraturfestival som har vært arrangert i Alstahaug kommune siden 1983. Festivalen er en av landets eldste litteraturfestivaler og er en sentral kulturfestival regionalt og nasjonalt. Petter Dass-dagene er støttet med tilskudd fra Nordland fylkeskommune, Alstahaug kommune og Helgeland museum. Øvrige samarbeidspartnere er Sparebank 1 Helgeland, Helgland Blad, Scandic, Hertz og Fritt ord. Programmet legges ut i sin helhet her med billettlenker oppført under de respektive arrangementene-se nedenfor. Årets program finner du her: PETTER DASS-DAGENE 2022

Festivalforfatter 2022: Simon Stranger
Bokbad lørdag 18.juni kl. 14:00
Petter Dass-museet

Billetter fås kjøpt her.
Bokbader Margit Langseth.

Simon Stranger (f. 1976) er fra Oslo. Han har siden debutenwi 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for «De som ikke finnes». Bøkene har høstet svært gode kritikker og er oversatt til flere språk. Romanen «Leksikon om lys og mørke» ble tildelt Bokhandlerprisen i 2018, og er oversatt til over 20 språk. Hans seneste roman, «304 dager» utkom høsten 2021. 

Kokotopia i middelalderen, Kokotopia i antikken, 2021, Kokotopia i oldtiden, 2019, Kokotopia i middelalderen, 2018, De som ikke finnes, 2014, Verdensredderne, 2012, Barsakh, 2009, Gjengangeren, 2006 og Krusedullen, 2005.

Festivalkunstner 2022: Lisa Aisato
Møte med kunstner lørdag 18.juni kl. 16:00
Petter Dass-museet

Billetter fås kjøpt her.  Kunstnersamtale i regi av Julie Henning.

Lisa Aisato er en av Norges mest kjente illustratører. Hun er også forfatter og billedkunstner, født i 1981. Hun har gitt ut flere bøker og illustrert ukentlig for Dagbladet Magasinet fra 2009 til 2020. Lisa Aisato er kanskje mest kjent for illustrasjoner i bøker som “Snøsøsteren”,“Til ungdommen”og hennes egen bok «Livet – illustrert», der hun har samlet illustrasjoner fra de siste 12 årene. I 2018 illustrerte hun Maja Lundes megabestselger Snøsøsteren, og i 2020 kom den uavhengige oppfølgeren Solvokteren.

Aisato er også kjent for billedbøkene Jenta som ville redde bøkene, skrevet av Klaus Hagerup, Odd er et egg og En fisk til Luna, samt serien om trollet Tambar, skrevet sammen med Tor Åge Bringsværd, og de kritikerroste og bestselgende bøkene Snart sover du, skrevet av søsteren Haddy Njie, og Til ungdommen og Til de voksne, skrevet av Linn Skåber. Lisa Aisato er nominert til og har vunnet en rekke priser. For å nevne noen de siste årene: I 2021 nominert til Astrid Lindgren Memorial award 2022. I 2020: Nominert til Bokhandlerprisen sammen med Maja Lunde for boken Solvokteren. Aisato mottok gullmedalje i kategorien Holiday Book i Moonbeam Children’s Book Awards i 2020, for boka The night of his birth, sammen med Katherine Paterson. I 2020 ble hun også nominert til Arks barnebokpris for boka Solvokteren sammen med forfatter Maja Lunde. I 2019 var hun vinner av Bokhandlerprisen for boka Livet – illustrert.

Foto:Knut Bry

Mari Boine Trio i Alstahaug kirke søndag 19.juni kl. 19:00

Siden debuten for over 30 år siden har Mari Boine levert en helt utrolig innholdsrik diskografi, og spredd vår felles kulturarv over hele verden. Hun har også (mildt sagt) blitt hedret for dette –med bøtter og spann med Spellemannspriser (inkludert hedersprisen), Rockheim Hall of Fame, Nordisk Råds Musikkpris, Samerådets Ærespris, Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, Ole Vig-prisen, Finmark Fylkes Kulturpris, Anders Jahre’s Kulturpris, æresdoktorat, utnevnt til statsstipendiat og mye mer –en liste som kan ta pusten fra de fleste.

Mari Boine skaper musikk i grenselandet mellom samisk og annen folkemusikk, rock og jazz, og leverer live-opptredener som kan ta pusten far alle og enhver, i trio-eller fullt band format.

I Alstahaug får publikum oppleve Mari Boine Trio. Medvirkende er:

Mari Boine (vokal)
Georg Buljo (gitar)
Gunnar Augland (trommer)
Eraker / David Solheim (lyd)
Wanpen Algar (PA)

Billetter fås kjøp her: Mari Boine Trio

 

Foto: Knut Utler

Kajsa Balto Band i Alstahaug kirke lørdag 18.juni kl. 20:00

Urkraft møter det moderne i Kajsa Balto sitt heilt unike musikalske uttrykk, der joik og nordsamisk tekst blir presentert i et popmusikalsk lydbilde. Kajsa Balto har markert seg som en sterk vokalist og formidler. I ryggen har hun strålende musikere som er med på å gjøre konsertene til mektige opplevelser. Forrige album Buot Eallá kom i 2020 og fikk strålende kritikker. «Kajsa Baltos album «Buot eallá» var 2020s mest magiske øyeblikk i norsk musikk. Den har en nærhet og inderlighet som gir meg gåsehud, igjen og igjen.» – Arne Berg, musikkjournalist, NRK

Medvirkende i Alstahaug er: Kajsa Balto – vokal, Ragnhild Tronsmo Haugland – cello, David Aleksander Sjølie – gitar, Karoline Bjørhei – trommer, perkusjon, Simen Scharning – lyd

Hennes siste album Sámi juovllat slippes 19.november 2021

Billetter fås kjøpt her: Kajsa Balto Band

 

Foto: Kløvstad, Politihøgskolen

Politimester i Nordland Heidi Kløkstad og
forfatter Hanne Kristin Rohde

Det etiske seminar i Alstahaug kirke lørdag 18.juni kl. 11:00-13:00

Samtale etter foredragene ledes av Olav Rune Ertzeid Billetter fås kjøpt her

Politimester i Nordland Heidi Kløkstad
Heidi Kløkstad, er politimester i Nordland politidistrikt. Hun er opprinnelig fra Bodø, og er utdannet jurist. Siden 1995, har hun jobbet i politiet. Først i Narvik politidistrikt, deretter i Salten politidistrikt og fra 2016 i Nordland politidistrikt. I april 2021 ble hun utnevnt i statsråd til politimester i Nordland, etter å ha vært konstituert politimester siden januar 2020. Heidi har tidligere vært visepolitimester i Nordland i perioden 2016-2020, og påtaleleder i Salten politidistrikt og deretter Nordland politidistrikt i perioden 2007-2016. I tillegg har hun vært styreleder ved Politihøgskolen i perioden 2011-2018.

Heidi Kløkstad er veldig dedikert i sitt arbeid og har høy yrkesstolthet, og hun har en sterk lojalitet til det viktige samfunnsoppdraget som politiet har. En av hjertesakene til politimesteren er å forebygge grov vold og seksuelle overgrep mot barn og unge, og nettopp dette temaet er det Heidi ønsker å snakke om når hun tar turen til Petter Dass-dagene i juni 2022. Hva er det som former oss som menneske, og hvilken bagasje har vi med oss? Det er ingen mennesker som er født til å drepe andre (jfr. det 5. budet), men det er mange omstendigheter som former oss som person og påvirker de valgene vi tar.


Hanne Kristin Rohde

Forfatter Hanne Kristin Rohde
Hanne Kristin Rohde har jobbet i politiet i 25 år, de 5 første årene som politiadvokat, de siste 20 årene som leder. I 11 av disse årene i toppledersjiktet; fra 2008-2014 som politiinspektør og leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo Politidistrikt. Som toppleder bemerket hun seg som en tydelig, åpen og uredd leder som satte ord på de utfordringene politiet møter i sin hverdag. Hanne Kristin har ved flere anledninger uttalt til media at åpenhet og ærlighet er viktige verdier for henne som leder. Hun er utdannet jurist, og startet yrkeskarrieren i Kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet. I 1989 begynte hun i politietaten.

I 2009 var Hanne Kristin Rohde en av flere nominerte til årets navn i VG og i 2010 ble hun kåret til årets Osloborger av Aftenpostens lesere. I 2011 ble hun kåret til årets råeste kvinne over 40 år av bladet Alt for damene, og i 2014 ble hun kåret til årets 3. modigste kvinne av magasinet TARA. I juni 2014 sa Hanne Kristin opp sin stilling som toppleder i hovedstadspolitiet. Nå holder hun erfaringsbaserte, inspirerende foredrag og skriver kriminalromaner. Som krimforfatter har Hanne Kristin gjort kometkarrière. Hun ga sin krimhelt Wilma Lind sin egen jobb i politiet, og viser frem politiet fra innsiden med en faglig tyngde bare en med mange år i politiet kan beherske. Samlet opplag for Wilma Lind-romanene er pr 13. april 2018 kommet opp i 220 000. I 2015 lanserte Hanne Kristin sin personlige bok – «Kjemp for alt hva du har kjært». Boken er basert på hennes erfaringer som leder og menneske. Den er en fortelling om å finne urkraften i seg; å bli sterk, om å finne sitt eget grunnstoff, om å ta ledelsen i eget liv og bli den beste utgaven av seg selv.

Åpningskonsert med Helgeland Sinfonietta i Alstahaug kirke fredag 17.juni kl. 18:30

WE ARE BACH. Helgeland Sinfonietta følger opp suksessen med Brandenburger Tour i 2021 og foretar et nytt dypdykk i den musikalske skattekisten til Johann Sebastian Bach. På programmet ved åpningen av Petter Dass Dagene i 2022 står hans berømte orkestersuite i h-moll, sammen med andre tidløse konserter. Det blir også nyskapende musikk hvor vi trekker fram samtidskomponister som har tranformert Bach i egne verk.

Helgeland Sinfonietta er et profesjonelt ensemble med høy kompetanse og stor fleksibilitet. Siden starten i 1998 har Helgeland Sinfonietta realisert opp mot 250 oppsetninger. Kunstnerisk leder er Prof. Nicholas R. Carthy. Billetter fås kjøp her

Ronny Spaans
Litteraturseminar søndag 19.juni kl. 12:30
Petter Dass-museet

«Skrømt og daude i Nordlands Trompet«

Tenestejenta Nille Jonsdotter vart halshoggen i 1687 i Steigen. Ho skulle ha drepe sitt eige barn. I saka mot henne vart skrik og rop frå gjenferdet til barnet bruka som prov på ugjerninga hennar. Historia om dette gjenferdet er den einskildhendinga som får størst plass i «Nordlands Trompet». Av denne omtalen får vi vita kva syn Petter Dass ikkje berre hadde på denne spesifikke saka, men òg på juryordninga, magi og trolldom. Spaans viser at Dass hadde eit syn som var moderne for si tid.

Ronny Spaans er fyrsteamanuensis i nordisk litteraturvitskap ved Nord universitet. Han er frå Brønnøysund og har ein doktorgrad frå Universitetet i Oslo frå 2015 om den nederlandske diktaren Joannes Six van Chandelier (1620–1695), som levde samtidig med Petter Dass. Avhandlinga er publisert på Amsterdam University Press i 2020. Han har òg skrive artiklar om Petter Dass, Olav Nygard og Olav H. Hauge. Vert for litteraturseminaret er Tor-Helge Allern.
Billetter fås kjøpt her.

Klaus Johan Myrvoll
Litteraturseminar søndag 19.juni kl. 14:00
Petter Dass-museet

«Den fæle futen og den saklause leiglendingen? Ei drapssak på Helgeland i 1690 sett i ljos av lovverket»

I 1690 døydde leiglendingen Nils Kristoffersson på Sandnes (ved dagens Sandnessjøen) etter eit slag med flatsida av ein kårde. Det var futen Peter Angell, verbror til Petter Dass, som stod for kårdeslaget. Rettssaka som fylgde, illustrerer godt den tids rettspraksis. Angell vart frikjend, men kva botna saka eigenleg i?

Klaus Johan Myrvoll (f. 1981) er professor i nordisk språkvitskap ved Universitetet i Stavanger. Han er utdana norrønfilolog og har doktorgraden på ei avhandling om datering av skaldedikt. I tillegg til norsk og nordisk språkhistorie og norrøn litteratur har han arbeidt mykje med genealogi, lokalhistorie og lov og rett i gamal tid, med vekt på mellomalderen og tidleg nytid (1500- og 1600-talet). Vert for litteraturseminaret er Tor-Helge Allern.
Billetter fås kjøpt her.

Ivar Roger Hansen
Litteraturseminar søndag 19.juni kl. 15:30
Petter Dass-museet

«Da skeer et Mord paa tre Maneer…»
Et blikk på Petter Dass’ forklaring til Det femte bud i et religiøst, samfunnsmessig og kulturhistorisk perspektiv. 

Hansen vil se på hvordan Petter Dass’ katekismesang til Det femte bud forholder seg til Luthers forklaring i hans store katekisme, til bestemmelsene «Om Manddrab» i kong Christian Vs Norske Lov og hvilken rolle teksten har hatt i norsk kulturhistorie.

Ivar Roger Hansen var daglig leder ved Petter Dass-museet fra 2004–2013. Fra 2014–2020 var han direktør ved Ringve Musikkmuseum i Trondheim. Han arbeider nå som frilans forsker og forfatter og vil publisere et større dokumentasjonsarbeid om Petter Dass i løpet av året. Vert for litteraturseminaret er Tor-Helge Allern.

Billetter fås kjøpt her

Kunstworkshops for barn med Elisabeth Petch
lørdag 18. juni og søndag 19.juni kl. 12:00-15:00

Lørdag 18.juni kl.12:00-15:00: Utforsk monotrykk – workshop for barn

Bli med og utforsk monotrykkets muligheter: Vi maler på trykkplater, og ser hvordan ulike redskaper og objekter kan gi oss spennende kunstneriske uttrykk! Gjennom lek med farger og materialer, får deltakerne mulighet til å lage hvert sitt unike trykk. Passer for barn fra ca. 4 år og oppover. Drop-in. (Noe venting må påregnes ved stor pågang).


Søndag 19.juni kl. 12:00-15:00: Bokmerke-workshop

Slipp kreativiteten løs og lag ditt eget bokmerke! Gjennom bruk av ulike materialer får deltakerne mulighet til å sette sitt personlige preg på sluttproduktet. Passer for barn fra ca. 6 år og oppover. Drop-in. (Noe venting må påregnes ved stor pågang).

 

Elisabeth Petch (f. 1986) er kunstner med base på Tjøtta i Alstahaug kommune. Hun har sin utdannelse fra avd. for spesialisert kunst ved Kunsthøgskolen i Bergen (2011), samt etterutdanning i Kuratorarbeid fra Høgskolen i Sørøst-Norge (2017). Hennes arbeider tangerer både billedkunst- og kunsthåndverksfeltet, med tekstil og trykk som en stadig tilbakevendende tendens. I tillegg til egen kunstnerisk praksis jobber Petch som kunstlærer i kulturskolen, og er driver av visningsstedet Galleri Ö (@distriktsgalleriet) på Tjøtta.

Deltakeravgift kr. 50,-. Billetter kjøpes i resepsjonen. Kom når dere vil.

Multimediaforestilling for barn lørdag 18.juni kl. 18:00 «Ut av munnen» Petter Dass-museet

Nesna musikk- og kulturskole og Nesna bibliotek har produsert forestillingen Ut av munnen basert på boka av samme navn. Berit Oksfjellelv leser fra sin egen bok og Tove Sjåfjell spiller musikk fra Children’s Corner av den franske komponisten Claude Debussy. Samtidig vises bildene som illustrerer boka på lerret. Illustrasjonene er laget av Jens Kristensen. Ut av munnen er beregnet på barn fra 4 til 8 år. Den varer ca. 25 minutter og vises auditoriet i Petter Dass-museet. Medvirkende: Berit Oksfjellelv: forfatter og oppleser, Tove Sjåfjell:pianist, Sjur Berglann: tekniker:

Billetter koster 50 kr og fås kjøpt her.

Hallvard Kjelen, «Litterære landskap»
Bokpresentasjon og foredrag søndag 19.juni kl. 17:00
Petter Dass-museet

Korleis har helgelandslandskapet vorte framstilt litterært gjennom 200 år? Det konkrete landskapet har endra seg på mange måtar, ikkje minst som resultat av industrialiseringa. Vår måte å oppfatte og lese landskapet på har òg endra seg, og det er dette som er tema for føredraget. Tekstane som føredraget tek utgangspunkt i, viser ulike aspekt ved landskapet og eksemplifiserer ulike forståingar av samspelet mellom landskap og menneske. Er landskapet til for menneskeleg utnytting? Skal vi juble over eller gråte over dei endringane som modernisering av landbruk og fiske fører med seg? Kva har størst verdi: den frittrennande fossen eller fossen som er sett i arbeid og lagar elektrisitet? Lesingane av desse til dels lite kjende tekstane viser korleis natur og kultur er uløyseleg samanvove, og at landskap og natur alltid òg er sett gjennom nokre bestemte kulturelle briller.

Hallvard Kjelen er førsteamanuensis i norskdidaktikk ved Nord universitet, Nesna.

Billetter fås kjøpt her.