fbpx

 

Litteraturfestival i Alstahaug 17.-19.juni 2022.

Petter Dass-dagene er en tradisjonsrik litteraturfestival som har vært arrangert i Alstahaug kommune siden 1983. Festivalen er en av landets eldste litteraturfestivaler og er en sentral kulturfestival regionalt og nasjonalt. Petter Dass-dagene er støttet med tilskudd fra Nordland fylkeskommune, Alstahaug kommune og Helgeland museum. Øvrige samarbeidspartnere er Sparebank 1 Helgeland, Helgland Blad, Scandic, Hertz og Fritt ord. Vi takker alle våre samarbeidspartnere for årets festival og ønsker velkommen tilbake 17.-19.juni 2022. Programmet er under arbeid og vil bli lagt ut forløpende.

Festivalforfatter 2022: Simon Stranger

Simon Stranger (f. 1976) er fra Oslo. Han har siden debuten i 2003 utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne, og ble i 2014 nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for «De som ikke finnes». Bøkene har høstet svært gode kritikker og er oversatt til flere språk. Romanen «Leksikon om lys og mørke» ble tildelt Bokhandlerprisen i 2018, og er oversatt til over 20 språk. Hans seneste roman, «304 dager» utkom høsten 2021. 

2021 – Kokotopia i middelalderen
2021 – Kokotopia i antikken
2019 – Kokotopia i oldtiden
2018 – Kokotopia i middelalderen
2014 – De som ikke finnes
2012 – Verdensredderne
2009 – Barsakh
2006 – Gjengangeren
2005 – Krusedullen

Festivalkunstner 2022: Lisa Aisato

Lisa Aisato er en av Norges mest kjente illustratører. Hun er også forfatter og billedkunstner, født i 1981. Hun har gitt ut flere bøker og illustrert ukentlig for Dagbladet Magasinet fra 2009 til 2020. Lisa Aisato er kanskje mest kjent for illustrasjoner i bøker som “Snøsøsteren”,“Til ungdommen”og hennes egen bok «Livet – illustrert», der hun har samlet illustrasjoner fra de siste 12 årene. I 2018 illustrerte hun Maja Lundes megabestselger Snøsøsteren, og i 2020 kom den uavhengige oppfølgeren Solvokteren.

Aisato er også kjent for billedbøkene Jenta som ville redde bøkene, skrevet av Klaus Hagerup, Odd er et egg og En fisk til Luna, samt serien om trollet Tambar, skrevet sammen med Tor Åge Bringsværd, og de kritikerroste og bestselgende bøkene Snart sover du, skrevet av søsteren Haddy Njie, og Til ungdommen og Til de voksne, skrevet av Linn Skåber.

Lisa Aisato er nominert til og har vunnet en rekke priser. For å nevne noen de siste årene: I 2021 nominert til Astrid Lindgren Memorial award 2022. I 2020: Nominert til Bokhandlerprisen sammen med Maja Lunde for boken Solvokteren. Aisato mottok gullmedalje i kategorien Holiday Book i Moonbeam Children’s Book Awards i 2020, for boka The night of his birth, sammen med Katherine Paterson. I 2020 ble hun også nominert til Arks barnebokpris for boka Solvokteren sammen med forfatter Maja Lunde. I 2019 var hun vinner av Bokhandlerprisen for boka Livet – illustrert.

Foto:Knut Bry

Mari Boine Trio i Alstahaug kirke 19.juni kl. 19:00

Siden debuten for over 30 år siden har Mari Boine levert en helt utrolig innholdsrik diskografi, og spredd vår felles kulturarv over hele verden. Hun har også (mildt sagt) blitt hedret for dette –med bøtter og spann med Spellemannspriser (inkludert hedersprisen), Rockheim Hall of Fame, Nordisk Råds Musikkpris, Samerådets Ærespris, Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, Ole Vig-prisen, Finmark Fylkes Kulturpris, Anders Jahre’s Kulturpris, æresdoktorat, utnevnt til statsstipendiat og mye mer –en liste som kan ta pusten fra de fleste.

Mari Boine skaper musikk i grenselandet mellom samisk og annen folkemusikk, rock og jazz, og leverer live-opptredener som kan ta pusten far alle og enhver, i trio-eller fullt band format.

I Alstahaug får publikum oppleve Mari Boine Trio. Medvirkende er:

Mari Boine (vokal)
Georg Buljo (gitar)
Gunnar Augland (trommer)
Eraker / David Solheim (lyd)
Wanpen Algar (PA)

Billetter fås kjøp her: Mari Boine Trio

 

Foto: Knut Utler

Kajsa Balto Band i Alstahaug kirke 18.juni kl. 20:00

Urkraft møter det moderne i Kajsa Balto sitt heilt unike musikalske uttrykk, der joik og nordsamisk tekst blir presentert i et popmusikalsk lydbilde. Kajsa Balto har markert seg som en sterk vokalist og formidler. I ryggen har hun strålende musikere som er med på å gjøre konsertene til mektige opplevelser. Forrige album Buot Eallá kom i 2020 og fikk strålende kritikker. «Kajsa Baltos album «Buot eallá» var 2020s mest magiske øyeblikk i norsk musikk. Den har en nærhet og inderlighet som gir meg gåsehud, igjen og igjen.» – Arne Berg, musikkjournalist, NRK

Medvirkende i Alstahaug er: Kajsa Balto – vokal, Ragnhild Tronsmo Haugland – cello, David Aleksander Sjølie – gitar, Karoline Bjørhei – trommer, perkusjon, Simen Scharning – lyd

Hennes siste album Sámi juovllat slippes 19.november 2021

Billetter fås kjøpt her: Kajsa Balto Band